ישיבת שובה ישראל

תושבים בברנע נגד המרכז הרוחני: “מדובר בניסיון להשתלט על השכונה”

תושבים בשכונת ברנע יוצאים למאבק נוסף נגד ההחלטה להקים בלב השכונה מרכז תורני-חרדי להפצת תורה ויהדות המזוהה עם הרב יאשיהו פינטו. העירייה: "התושבים מוזמנים להתנגד"

פורסם בתאריך: 13.8.17 10:36

     

המאבק נגד הקמת המרכז התורני של הרב יאשיהו פינטו בשכונת ברנע עולה השבוע מדרגה, לאחר שתושבי השכונה קיבלו הודעה רשמית בדבר הקצאת הקרקע וניתנה להם האפשרות להגיש התנגדויות במשרדי מחלקת נכסים במינהל ההנדסה בעירייה בתוך 45 יום.

“איננו מעוניינים בדינמיקה של יצירת מתח על רקע דתי”

נראה שאלה שמתנגדים להקמה בהחלט מתכוונים לממש את זכותם להתנגד, ובמקביל הם העלו לרשת עצומה שכותרתה "התנגדות להקמת מרכז תורני חרדי בשכונת ברנע באשקלון", שעליה חתמו עד כה 648 תושבים.

השלט שנתלה בשכונה

“אין במכתב זה משום הבעת דעה שלילית על אמונה דתית או קיום מצוות”, הדגישו מארגני העצומה ובהמשך פירטו את הסיבות להתנגדות. לטענתם, אופי השכונה שבה עתיד לקום המרכז התורני לאברכים הוא יהודי-חילוני, ולכן מרכז כזה אין בו כדי לשרת את צורכי האוכלוסייה המקומית. “תושבי השכונה זקוקים למבני ציבור שישרתו את צורכי מרבית תושבי השכונה וילדיהם, כגון מרכז קהילתי עם מגוון רחב של חוגים לילדים ולמבוגרים, מרכזי ספורט, בית כנסת, בתי ספר וגני ילדים וכדומה. במצב הקיים אין שום אפשרות להקצות שטחים להקמת מבני ציבור שישרתו תושבים מחוץ לשכונה”, הם מסבירים.

עוד הם מציינים כי הקמת מרכז דתי-חרדי בשכונה בעלת מאפיינים חילוניים עלולה לגרום למתח בשכונה בשל הניסיון להשפיע על אורח החיים החילוני, ובמקביל עלולים גם להיפגע רגשותיהם של אנשי הכולל. “איננו מעוניינים בדינמיקה של יצירת מתח על רקע דתי ו’מלחמות דת’ במקומותינו. שהרי הנטייה הטבעית של מרכז תורני חרדי היא בהנחלת האולטרה-אורתודוקסיות לא רק ברמה אישית, אלא גם ברמה הקהילתית, כגון הטלת מגבלות על נסיעה בשבת בקרבת המרכז התורני החרדי, ניסיון להכתיב לבושם של אנשים וניסיון להשפיע על אורחות השכונה דרך פרסום מודעות או פשקווילים”, נכתב. כמו כן, עלה החשש שמרכז כזה יהפוך למוקד לעלייה לרגל של הציבור החרדי, מה שמעלה את החשש מ”השתלטות חרדית על אופי השכונה”, כפי שהם מכנים זאת, שלטענתם תוביל לנזק כלכלי וירידה משמעותית בערך הנדל”ן בשכונה.

“זה לא מאבק דתי”

“זה לא מאבק דתי. חלק מתושבי השכונה הם דתיים ומסורתיים, ואין לנו שום דבר נגד הדת. מנסים להפוך את זה למה שזה לא, אנחנו לא מתנגדים לכולל בגלל שהוא מרכז דתי, אלא בשל העובדה שהוא לא מתאים לאופי השכונה ולא נועד לשרת את תושבי השכונה”, מסבירה תושבת השכונה שחתמה על העצומה. היא מתגוררת בשכונה בשנה האחרונה בשכירות ובעוד כחצי שנה צפויה לקבל את הדירה שקנתה ממש סמוך למרכז הרוחני שצפוי לקום. “אם היו אומרים לי מראש שזה מה שיהיה לי ליד הבית, אני אומרת בכנות שהייתי חושבת על זה פעמיים. מבחינתי זה יהיה מטרד. גם ככה זאת שכונה צפופה ועמוסה מאוד. הכולל יביא אליו תושבים מבחוץ, כי למרות מה שטוענים, כאן בשכונה אין אברכים. אנחנו משוועים לפארקים, מתנ”ס, מרכז מסחרי וכל פיסת אדמה כזאת היא יקרה מפז, אז לבוא ולהקים כאן משהו שאינו נועד לרווחת התושבים – זה לא מקובל”, היא מוסיפה.

ישיבת שובה ישראל

“רוב התושבים כאן הם זוגות צעירים עם ילדים קטנים. הבילוי שלהם הוא בסופי שבוע. אנחנו לא רוצים להגיע למקום שבו נצטרך להתחשב ברגשות הציבור החרדי, להפסיק לנסוע בשבת או להתלבש בצורה כזאת או אחרת. לאחרונה אני גם שומעת שמועות על חרדים שמסתובבים בגן השעשועים ומדברים עם בני הנוער על דת וחזרה בתשובה. מבחינתנו מדובר כאן באיזושהי מגמה וניסיון להשתלט על השכונה”.

באותו עניין

הקצאה שעברה גלגולים

הסאגה של מציאת מבנה עבור המוסדות של הרב פינטו נמשכת כבר זמן רב. נכון להיום הישיבה פועלת מתוך מרכז מסחרי בשכונת ברנע, ובעבר הגישה בקשות להקצאת שטח עבורה. במאי 2013 הובאה לאישור ועדת ההקצאות בקשתה של עמותת שובה ישראל להקמת מרכז תרבות דתי באזור ברנע ב’ וג’. על פי החלטתה, אושרה הבקשה לפרסום ראשון לפי נוהל הקצאות של משרד הפנים. עוד בטרם פורסמה הבקשה התקבלו התנגדויות מצד תושבים רבים, ואף נתקבלה פנייה מצד נציג העמותה כדי לבחון אפשרות לאיתור שטח חלופי.

באפריל 2014 ראש העירייה המושעה איתמר שמעוני החליט לבטל את החלטת ועדת ההקצאות ולהקים במקום הישיבה גני ילדים. “לאחר שבחנתי את הנושא לעומק הגעתי למסקנה שהמקום שהוקצה לעמותה בקדנציה הקודמת אינו מתאים להקמת ישיבה, ועל כן הוריתי להקצות את השטח האמור להקמת עוד גני ילדים בשכונת ברנע. גני הילדים הנוספים יקלו את המצוקה האמיתית שחווים תושבי השכונה עקב מחסור חמור במוסדות חינוך”, אמר אז שמעוני.

מאז הספיקו גם אנשי הרב פינטו להביע מורת רוח מההחלטה ומכך שלא נמצא עבורם מגרש אחר. העירייה ניסתה למצוא עבורם מגרשים באזורים שונים בעיר, אך בדרך כלל נציגי העמותה סירבו והעדיפו מגרש דווקא בשכונת ברנע.

השטח המדובר. צילום: תושב השכונה

בחודש יולי בשנה שעברה עמותה בשם “בניין התמיד”, שמענה הרשום נמצא במוסדות שובה ישראל של הרב פינטו באשקלון, הגישה בקשה להקצאת קרקע בשכונות הצפוניות של העיר בדגש על מתחם רפאלי בשכונת ברנע, שבו קיים מגרש של שישה דונמים וחצי המיועד עבור מתנ”ס שכונתי. על פי הבקשה, העמותה מתכוונת להקים במקום מבנה שישמש להפעלת מרכז להפצת תורה ויהדות, מתן שיעורים, עזרה לנוער ותפילות. מאחר שעל פי התכניות העירוניות המגרש מיועד למתנ”ס, ועדת ההקצאות – או ליתר דיוק ישיבת היגוי נכסים – יכולה לבטל חלק מהמגרש ולייעד אותו עבור העמותה.

בישיבה השתתפו מנכ”ל העירייה חיים סופר ממלא מקום מהנדס העיר פרדי אברג’ל, מזכיר הוועדה המקומית משה פוקס ומתמחה מהלשכה המשפטית בשם חגית סעדון. וכך החליטה הוועדה ובנימוקיה נכתב: “בבדיקה שנערכה התברר כי בשכונת ברנע כולה קיבולת של 45 אלף תושבים. על פי הפרוגרמה לצורכי ציבור, ישנו צורך במתנ”ס בגודל שלושה דונמים לכל 10,000 תושבים. בהתחשב בהיקף המתנ”סים הקיימים והמתוכננים בשכונה ניתן להקצות שני דונמים במגרש 814 למרכז רוחני”. כלומר שטח של 5,000 מ”ר שהוקצה למתנ”ס יחולק ל-3,000 מ”ר עבור המתנ”ס ו-2,000 מ”ר הנותרים למרכז הרוחני.

ההחלטה עוררה מיד קולות נגד בקרב תושבי השכונה, אך גם בסיעת העולים ישראל ביתנו לא ממש אהבו את ההחלטה ודרשו לקבל הבהרות. למרות זאת, כחודשיים לאחר מכן כשהעניין הגיע לאישור מועצת העיר חברי המועצה, ובכללם חברי סיעת העולים, תמכו בה.

תגובות: "מדובר בחופש דת"

מעיריית אשקלון נמסר בתגובה: "המגרש המדובר נמצא בשלב ההתנגדויות והתושבים מוזמנים להגיש אותן עד למועד הקבוע בחוק. לאחר מכן תתכנס הוועדה לדון בדברים. על פי התכנון, באזור אמור לקום גם מרכז קהילתי לרווחת תושבי השכונה".

עו"ד סער רשף מסר בתגובה בשם העמותה: "בשכונת ברנע באשקלון חיות הרבה משפחות דתיות ומסורתיות וגם להן יש את הזכות הבסיסית, שיעמוד לרשותם ולטובתם מרכז ציבורי אחד בכל השכונה. חופש הדת מקורו בזכויות היסוד והוא שייך לכולם, כולל הציבור הדתי. הטענה כי יש להפנות את הציבור הדתי לשכונת שיכונים הינה טענה אפלה, שמקומה לא איתנו. המרכז עתיד לשרת את כלל תושבי שכונת ברנע ובוודאי שלא יגרום לשום נזק לאף אחד מתושבי השכונה. על הרשות המקומית לדאוג לכלל תושביה והעובדה כי בכל שכונת ברנע אין ולו שטח ציבורי אחד אשר יכול לשמש תושבים מסורתיים דווקא מלמדת על אפליה, שנמשכה שנים. כעת הגיע הזמן לתקנה, כפי שפועלת הרשות".

תגיות:

תגובות

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כאן דרום אשקלון"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר