עיריית אשקלון בשיתוף ארגון ההסברה "בית ישראל" והעמותה להפצת תרבות ומורשת יהודי גאורגיה ערכו ביום חמישי האחרון בהיכל הקונגרסים הבינלאומי ערב עולים אשר העלה על הנס את העליות השונות ואת החזרה הביתה למולדת מהגלות הארוכה.
הפילוג שפקד לאחרונה את החברה הישראלית והצורך באחדות הם שחיזקו את הרעיון שעמד מאחורי עריכת האירוע: דבר שסוכם בפגישה בין דוד בן אברהם, חבר מועצת העיר אשקלון, ואיציק משה, יו"ר ארגון ההסברה "בית ישראל". ארגוני העולים שנרתמו למשימה החליטו לשמש דוגמה אישית, והבשורה יצאה מאשקלון.
ערב האיחוד העלה על הנס את העליות השונות ואת החזרה הביתה, למולדת. זה בגדר סיכום של שלב נוסף במפעל הציוני המתמשך שהצליח לממש את נבואתו של הנביא ירמיהו ולקבץ גלויות במדינת העם היהודי. כל התכנים של הערב המיוחד היו ציוניים. השפה העברית, המביאה לידי ביטוי תרתי משמע את ניצחון המפעל הציוני, נשמעה באולם והיא השפה היחידה שבה דיברו, שרו ושמחו כל משתתפי הערב הגדול: אמנים בני העלייה וכן אמנים מחו"ל. זאת לאות ההזדהות עם מדינת ישראל לרגל היובל, 75 שנות עצמאות יהודית בארצו של העם היהודי.
לאירוע היה גם פן הסברתי בינלאומי: ארגון הסברה ישראלי מהחשובים בעולם, "בית ישראל", בהנהגתו של מר איציק משה הפועל ב-7 מדינות עולם הוביל את הערב בשיתוף עם עיריית אשקלון והעמותה להפצת תרבות ומורשת יהודי גאורגיה שבתאי בירן.
אין ספק כי אשקלון הצליחה לאחד בתקופה מורכבת זו קהילות יהודיות רבות מהארץ ומהעולם, נציגי כל המפלגות הישראליות, מהאופוזיציה ומהקואליציה, מוסדות וארגונים אירופאיים ובינלאומיים.
באולם הקונגרסים של אשקלון, אולי לראשונה בתולדות ישראל, הוצג באופן הראוי לו סיפורם של 18 משפחות יהודיות ציוניות מגאורגיה שהמשיכו להאמין ולחלום, אך גם פעלו והצליחו בשנת 1969 לפרוץ ולפלס את הדרך לעלייה הגדולה מברית המועצות שעתידה לבוא.
בכנס נכחו ראש העיר, תומר גלאם, ממלאת מקום ראש העיר, סופה ביילין, שר השיכון והבינוי לשעבר, ח"כ זאב אלקין, יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ דוד ביטן, נשיא הקונגרס היהודי האירו אסיאתי, מר מיכאל מירילשוילי, חבר מועצת העיר, דוד בן אברהם, שגרירים ושגרירים לשעבר, הנכד של גולדה מאיר, גידי מאיר, ונשיא חברת "ראדקו גרופ" הבינלאומית, מר יצחק רפאלי, יו"ר ארגון ההסברה, "בית ישראל", איציק משה, יו"ר העמותה להפצת תרבות ומורשת יהודי גאורגיה, שבתאי בירן ומכובדים נוספים.
הערב המיוחד הוקדש לעלייה הגדולה מברית המועצות ולהצדעה לגיבורי העלייה בכל הזמנים ביניהן 18 משפחות חלוציות מקרב יהדות גאורגיה שבשלהי שנות ה-60 של המאה הקודמת הבקיעו את מסך הברזל ופרצו דרך לעלייה מברית המועצות.
כמו כן, בקרוב תוקם שדרת העלייה שתיקרא על שם 18 המשפחות. השדרה תתאר את שלבי העלייה והכמיהה לירושלים במשך 3,000 שנים. השדרה זכתה להכרה של המוסדות האירופאים לשימור מורשת תרבות אירופה בחסות מועצת אירופה. עלות הקמת השדרה מוערכת בכ-4 מיליון ש"ח.
רוצים להישאר מעודכנים?
הורידו את אפליקציית "כאן דרום – אשקלון"