קבורת ספרי תורה. צילום: דוברות מוא"ז שפיר

משואות יצחק: ספרי התורה ששרדו את השואה הובאו לקבורה

מדובר בגווילים שניצלו מאירופה, משרידים של קהילות שבעצמן נשרפו למוות. חלק מהספרים ניצלו מתוך בתי כנסת עתיקים או היו בידי נוצרים ששמרו אותם אצלם מאז מלחמת העולם השנייה

פורסם בתאריך: 25.10.17 11:36

     

ספרי תורה ששרדו את השואה, הובאו אמש לקבורה בטקס מיוחד ונדיר שנערך כל פי כללי ההלכה בבית העלמין האזורי 'משואות יצחק' שבמועצה האזורית שפיר.

מדובר בספרי תודה שחלקם בני כ-150 שנה ותיקונם ושימורם בלתי אפשרי, ולכן הם מובאים לקבורה על פי ההלכה.

הגוף העומד מאחורי המעמד המרגש הוא עמותת 'מנורה', ששמה לה למטרה להציל ספרי תורה מהגולה לארץ ישראל. העמותה אספה עד כה כ-900 ספרי תורה מאירופה מקהילות שונות שחלקן הגדול נספה בשואה, שנתרמו לבתי כנסת ביישובים שונים, וכן למחנות צה"ל.

ספרים וגווילים שלא הצליחו לתקנם, מובאים לקבורה על פי ההלכה היהודית.

ראש המועצה אשר אברג'ל בטקס הקבורה. צילום: דוברות מוא"ז שפיר

בראש העמותה עומד בהתנדבות משה מושקוביץ (94) ממייסדי היישוב 'משואות יצחק', ששימש בעבר כראש המועצה האזורית 'שפיר'.
מדובר באירוע מרגש במיוחד, שכן מדובר בגווילים שניצלו מאירופה, משרידים של קהילות שבעצמן נשרפו למוות. חלק מהספרים ניצלו מתוך בתי כנסת עתיקים או היו בידי נוצרים ששמרו אותם אצלם מאז מלחמת העולם השנייה.

הספרים הועברו בכדי חרס לתוך בית העלמין, לחלקת הקבר שהכינה עבורם המועצה מבעוד מועד בקצה בית העלמין. במעמד הטמנת הספרים נחנכה אנדרטה מיוחדת המציינת את מקום קבורתם. האנדרטה מסמלת את סיפור הקהילות המפוארות שהיו באירופה והושמדו בשואה: שתי להבות מיתמרות וביניהן אותיות פורחות באוויר, על פי סיפורו של התנא חנינא בן תרדיון, שהיה אחד מעשרת הרוגי מלכות. מסופר כי על רבי חנינא נגזר דין מוות כיוון שלמד תורה בגלוי. לפני שהועלה על המוקד, עטפו אותו הרומאים בדפי ספר התורה שבו למד. כשנשאל על ידי תלמידיו מה הוא רואה, השיב: "גווילין נשרפים ואותיות פורחות", ללמדם כי את הגוף ניתן להשמיד, אך לא את הנשמה.

אישי ציבור רבים כיבדו את המעמד, בהם ראש ישיבת 'אור עציון' וראש מרכז ישיבות בני-עקיבא, הרב חיים דרוקמן, סגן שר הביטחון, הרב אלי בן דהן, רבה של 'משואות יצחק', הרב מאיר נהוראי וראש המועצה האזורית שפיר, אשר אברג'ל. כמו-כן, נכחו בטקס מאות בני ובנות נוער, תלמידי ישיבת אור עציון, מכינת שלמה ומכינת הבנות 'רוני וצהלי' ב'משואות יצחק', ע"ש תמר אריאל, תושבי המועצה, וכן חברים מהיישוב 'משואות יצחק'.

אברג'ל ומושקוביץ' בבית העלמין. צילום: דוברות מוא"ז שפיר

"בית העלמין במועצה מתאים יותר מכל, כי המועצה משקפת את קיבוץ הגלויות מכל רחבי העולם. יש כאן קהילות מאירופה של ניצולים שהצליחו להציל את עצמם ולהקים בית חדש, יש בנו יישובים שלמים שנחרבו בזמן מלחמת השחרור ותושביהם נלקחו לשבי בירדן" אמר השבוע ראש המועצה אשר אברג'ל "בשובם, הקימו את היישובים מחדש בבקעת 'שפיר'. זה המקום בו אנו מסמלים את הצמיחה מחדש יחד עם הזיכרון של הקהילות המפוארות, של האנשים היקרים ושל מסורת ישראל".

הרב מאיר נהוראי הסביר כי בחירת המקום היא בסמוך לקבריהם של ותיקי 'משואות יצחק' ששרדו את השואה: "קהילת 'משואות יצחק' הינה קהילה שרבים ממנה הם ניצולי שואה, אודים מוצלים מאש. ראוי ביותר שבבית העלמין של הקהילה זו, יגנזו ספרי התורה ששרדו אף הם את השואה".

תגיות:

תגובות

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כאן דרום אשקלון"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר