ביום רביעי, 4.6.25, תציין אשקלון 77 שנה לייסודה בכנס חגיגי שייערך במרכז הקונגרסים במכללת אשקלון, בהשתתפות מומחים מתחומי ההיסטוריה, הארכיאולוגיה, האדריכלות ותיירות המורשת. הכנס, ביוזמת עיריית אשקלון ובשיתוף רשות העתיקות, רשות הטבע והגנים וגורמים נוספים, פתוח לקהל הרחב ויעסוק בתולדות ההתיישבות בעיר, שימור אתרים ואתגרי הפיתוח העירוני – מאז מלחמת העצמאות ועד היום.

אתר מורשת באשקלון. צילום: סיון מטודי
את הכנס תנחה דוברת העירייה, דנה גרינבלט, והוא ייפתח עם שורה של דוברים, ביניהם ראש העיר תומר גלאם, מ"מ ראש העיר מיריי אלטיט, מנכ"ל רשות העתיקות אלי אסקוזידו ומנהל מחוז מרכז ברט"ג הראל ברנע.

אתר מורשת באשקלון. צילום: סיון מטודי
הכנס יכלול שלושה מושבים מרכזיים: בראשית אשקלון – המושב הראשון שאותו תנחה מריה מצרפי, יכלול הרצאות על התהליכים ההיסטוריים שהובילו להקמתה המחודשת של העיר לאחר מלחמת העצמאות. פרופ’ אבי ששון יפתח בהרצאה על חיילי צה"ל ששחררו את מג'דל; דוד מנצור יציג את השינויים הדמוגרפיים והגיאוגרפיים שהתחוללו באזור בשנים 1948–1951; גד סובול יתאר את אתגרי הביטחון וקליטת העלייה באותן שנים; ואדריכל גיורא סולר ירחיב על תהליך הקמת שכונת אפרידר ועל שימור המורשת שבה.

אתר מורשת באשקלון. צילום: סיון מטודי
המושב השני -'מה נספר מחר?' בהנחיית גד סובול, שיתמקד באתגרי ההווה והעתיד של העיר בתחום המורשת. ענבל מניסטרסקי, אדריכלית העיר, תספר על שילוב אתרי מורשת בתוך המרקמים העירוניים המתפתחים. עידו רוזנטל מרשות העתיקות יציג את הדילמות בשימור הבזיליקה הרומית בתל אשקלון. בהמשך, ד"ר בועז שחם מהאוניברסיטה העברית יציג גישה אקולוגית לנוף וטבע עירוני באשקלון, ודפנה ביטון, מנהלת אגף תרבות, נוער וספורט בעירייה, תשתף בפעילויות המשלבות בני נוער בעבודת השטח עם המורשת והסביבה.
המושב השלישי, שינחה ד"ר דוידה אייזנברג-דגן מרשות העתיקות, יוקדש לקשר בין מורשת לפיתוח תיירותי. ד"ר שחר שילה מהמכללה האקדמית אשקלון ירצה על פיתוח תיירות מורשת בעיר; שירה ליפשיץ מרשות העתיקות תציג את הממצאים והאתגרים הארכיאולוגיים באשקלון העתיקה; ואדריכלית ורדית צורנמל תתאר את התהליך שעבר תל אשקלון ממרחב עירוני פתוח לגן לאומי מוכרז.

אתר מורשת באשקלון. צילום: סיון מטודי
לאחר ההרצאות יתקיימו סיורים מודרכים באתרי מורשת מרכזיים בעיר, בהם: הקברים הרומיים, הבזיליקה בתל אשקלון, חצר הסרקופגים באפרידר, והגן הארכיאולוגי בשכונת ברנע.
ראש העיר, תומר גלאם: "העיר אשקלון ממשיכה להתפתח בקצב מואץ, אך לעולם לא תוותר על הקשר העמוק שלה לשורשים ההיסטוריים. המורשת של העיר אשקלון היא נכס לאומי שמחייב אותנו לזכור, לכבד ולשמר אותו ואנו משקיעים רבות בשימור אתרים ובחינוך לדורות הבאים, כדי שכל תושב ירגיש חלק מהסיפור הגדול של אשקלון".
מ"מ ראש העיר, מיריי אלטיט: "כל אבן בעיר הזו נושאת סיפור, כל אתר הוא עדות חיה לעבר עשיר שמעצב את ההווה והעתיד שלנו. הכנס הוא לא רק מפגש מקצועי – הוא קריאה לפעולה: לראות, להרגיש ולשמר את הזהות המיוחדת של העיר אשקלון, ולשלב אותה בתנופת הפיתוח שהעיר חווה".
רוצים להישאר מעודכנים?
הורידו את אפליקציית "כאן דרום – אשקלון"
הואשמת בעבירה פלילית? משרד עורכי דין אמנון גולן – ההגנה המשפטית שאתה צריך