עיריית אשקלון
עיריית אשקלון

מחטף העובדים של העירייה: עובדות בחברה העירונית עתרו לביהמ"ש

בעירייה הציגו את מעבר העובדים מהחברה העירונית לעירייה כמהלך שישפר את תנאי העובדים. אבל שלוש מדריכות טוענות כי לא רק שהמהלך נכפה עליהן, אלא אף נדרש מהן לוותר על כל הזכויות שצברו בשנות עבודתן בחברה העירונית. השלוש דורשות מבית המשפט להוציא צו מניעה למהלך הזה ולמנוע אותו. מהעירייה נמסר: “המהלך נועד להעניק להן יציבות תעסוקתית, וזכויותיהן לא ייפגעו”

פורסם בתאריך: 20.10.17 09:12

     

לאחרונה הודיעה עיריית אשקלון כי עובדים בחברה העירונית לתרבות יעברו להיות עובדים מן המניין בעירייה. על פניו נראה שמדובר בהישג עבור העובדים, משום שבעקבות המעבר יזכו לתנאים טובים יותר וביטחון כלכלי.

אולם, לדברי כמה מהעובדים, מדובר במהלך שנעשה על ידי העירייה באופן חד צדדי, מפתיע וללא שיתופם בהסכם העבודה החדש. בתחילת השבוע פנו שלוש עובדות החברה העירונית לבית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע בבקשה למתן צווי מניעה זמניים על מנת למנוע כל שינוי בתנאי העסקתן. הבקשה הוגשה באמצעות עו"ד שלומי איבגי, המייצג את העובדות, שאליו הן פנו לטענתן לאחר שאוימו בפיטורים אם לא יחתמו על ההסכם החדש.

מדובר בנשים בשנות ה-50 וה-60 לחייהן שעובדות בהפעלת מועדוניות הנותנות מענה לילדי בית הספר היסודי, המוגדרים כילדים בסיכון גבוה ומופנים על ידי מחלקת הרווחה בעירייה. המועדוניות פועלות מהשעה 11 ועד לשעה 19, והעובדות מגיעות לבית הספר ובמסגרת תפקידן עורכות ביקורי בית ופגישות עם ההורים. שלושתן עובדות ותיקות מאוד, והוותיקה שבהן מועסקת כאם בית במועדונית כבר 24 שנה.

לטענת העובדות, הן קיבלו הודעה על סיום העסקתן על ידי החברה העירונית לתרבות ומעבר להעסקה על ידי עיריית אשקלון ללא כל מתן זכויות בהתאם לחוק ובהתאם להסכמים הקיבוציים החלים על הצדדים.

“מעשים אלו למעשה עולים לכדי סיום עבודה ופיטורין באופן מיידי, ללא מתן זכות השימוע או הזכות להישמע ומבלי שיש הצדק לכך”, נכתב בבקשה. עוד נכתב כי על העובדות הופעל לחץ ואיום ממשי, תוך כדי התעלמות מהוראות החוק ובעיקר זלזול, וכל מבוקשן הוא לקבל את זכויותיהן שבדין. “ובעיקר ניצול חולשתן הכלכלית והצורך החיוני במקום העבודה הנ”ל. מדובר בנשים מבוגרות שנתנו את כל כולן למקום העבודה זה שנים רבות”, נכתב.

142 עובדים קבועים. צילום: אחי בנאי

כעת הן מבקשות להמשיך להעסיקן במתכונת הנוכחית, להימנע מכל פגיעה בתפקידן או במעמדן ובמערכת היחסים בין הצדדים, לרבות בתנאי השכר והעבודה שלהם היו זכאיות. כמו כן, ביקשו צו שמורה שלא לגייס במקומן עובדות חדשות. כמו כן, התבקש בית המשפט לזמן את הצדדים לדיון דחוף בבקשה ולחייב את עיריית אשקלון והחברה העירונית להגיב לדברים ולשאת בהוצאות המשפט.

 

גלאם בירך את העובדים ויצא

תחילת הפרשה בחודש ספטמבר האחרון, שאז קיבלו עובדות החברה העירונית לתרבות, המועסקות בהפעלת המועדוניות באשקלון, הודעה לטלפון הנייד שמזמנת אותן לכינוס בבניין העירייה “מעכשיו לעכשיו”, כפי שהן הגדירו זאת.

בפגישה זו נכח גם ראש העירייה בפועל תומר גלאם. הוא בירך את העובדים ועזב את המקום ולמעשה מי שניהל את הפגישה הייתה עו”ד שני שטרן מהמחלקה המשפטית של עיריית אשקלון. שטרן הודיעה לעובדות כי החל ביום 7 ספטמבר 2017 כולן חייבות להיות עובדות של עיריית אשקלון. לדבריהן, נאמר להן במפורש כי מי שלא חותמת על המעבר תישאר ללא עבודה. כאשר ביקשו העובדות לדעת מה יעלה בגורל הזכויות שצברו בשל שנות העבודה הרבות, התשובה הייתה שאין כל רצף זכויות, ועל כולן לעבור לעבוד תחת עיריית אשקלון בחוזה עבודה חדש וללא כל זכות מזכויותיהן.

שלוש העובדות פנו לעו”ד שלומי איבגי וביקשו שזה יפנה לעירייה כדי שיוכלו לקבל את זכויותיהן וזאת ללא התערבות משפטית. הוא שלח מכתב התראה בטרם נקיטת הליכים משפטיים, אך לדבריו זכה להתעלמות מוחלטת מצד המכותבים, ובהם ראש העירייה בפועל תומר גלאם. במקביל, כך לטענת העובדות, המשיכה העירייה לאיים עליהן, שאם לא יחתמו על הסכם העבודה החדש, לא ישולבו בעבודה כלל. בנוסף, נאמר שמי שעובדת כמדריכה במועדוניות, עליה לגשת למכרז עבודה חדש, ולמעשה להתקבל לעבודה מחדש.

עובדות רבות נכנעו לאיומים

“עצוב ומקומם הוא שכאשר המבקשות ביקשו לקבל את זכויותיהן שכדין ולזקוף לזכותן את הוותק בעבודה, צבירת ימי החופשה, צבירת ימי המחלה וכן את דמי ההבראה בהתאם לוותק, נענו על ידי עו”ד שטרן כי למעט הזכות לקבל את דמי ההבראה, בהתאם לוותק מהחברה העירונית בלבד, לא יתקבלו כל זכויות העובדים, ולמעשה יתחילו כדף חלק”, כתב עו”ד איבגי בפנייה שלו לבית הדין.
לטענתו, עובדות רבות חששו למקום עבודתן, נכנעו לאיומים וחתמו על ההסכם, בלי שקיבלו את זכויותיהן כחוק, וניתנו להן ארבעה ימים בלבד לבחון את הטפסים ולחתום עליהם. העובדות שהוא מייצג סירבו ונאלצו לפנות לבית הדין בלית ברירה.

עובדות ומאושרות. טקס קבלת הקביעות. צילום: אחי בנאי

כעת מבקשות העובדות מבית המשפט שיורה לרשות, באמצעות מתן צו זמני, לחדול מהליך הפיטורים החד צדדי, שלטענת עורך דינם מנוגד לחוק. אם לא יינתנו הצווים המבוקשים, הן חוששות שיורחקו ממקום עבודתן וממקור פרנסתן, וזאת כאשר מדובר בנשים מבוגרות וקשות יום, אשר זקוקות לפרנסתן באופן סדיר.

עו"ד שלומי איבגי

“אי מתן הצווים המבוקשים יקדם מתן לגיטימציה למעסיקים, וכלל זה לרשות המקומית, לפעול וליישם מדיניות בלתי חוקית של מעבר עובדים מארגון לארגון ללא כל הצדק ולא כל מתן זכויות שבדין”, כתב עו”ד איבגי. עוד הוסיף כי המהלך יפגע ביתר עובדי המקום, שכן יגרור אחריו אין סוף "החלפות" מעסיקים בשלטון המקומי מטעמי נוחות בלבד ובלי לראות את טובת העובדים או טובת הסדר הציבורי.

העירייה: “זכויותיהן לא ייפגעו”

מעיריית אשקלון נמסר בתגובה: “עיריית אשקלון קיבלה החלטה להעביר את העסקת עובדות המועדוניות לעירייה מהחברה העירונית. עובדות המועדוניות הוזמנו לשיחה, בה הוסבר להן המהלך שנועד להעניק להן שיפור משמעותי ביציבות התעסוקתית שלהן וכי זכויותיהן לא ייפגעו בעצם הפיכתן לעובדות עירייה מן המניין. אכן הוגשה בקשה לבית הדין לעבודה לצו מניעה והעירייה תשיב לבית הדין”.

תגיות:

תגובות

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כאן דרום אשקלון"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר