ספינג'. צילום: עדי תשובה

תרבחו ותסעדו: שף מיקי סויסה עם מתכונים למאכלי מימונה

יוצאי צפון אפריקה חוגגים את חג המימונה ושף מיקי סוויסה שגם הוא בן העדה החוגגת מגלה לכם כיצד להכין את כל המאכלים המסורתיים שתמצאו בכל חגיגת מימונה. תרבחו ותסעדו

פורסם בתאריך: 26.4.19 20:09

     

המימונה הוא חג עממי של יהודים יוצאי צפון-מערב אפריקה, הנהוג במוצאי שביעי של פסח באסרו חג. בישראל הוא מצוין בכ”ב בניסן ובחוץ לארץ בכ”ג בניסן. מקור המנהג במסורת יהדות מרוקו, אך סימוכין לחגיגות המימונה נמצאו רק החל מהמאה ה-18. מסורת החג חודשה בארץ ב-1965.

ליל המימונה מתאפיין בהשארת דלת הבית פתוחה כדי להזמין את כל מי שרוצה להיכנס, לאו דווקא בני משפחה, מכרים או מוזמנים מראש. חגיגת המימונה כוללת פתיחת שולחן ועליו מיטב מטעמים ומיני מתיקה וכוללת שירים, ברכות וריקודים. המסובים נוהגים ללבוש בגדים מסורתיים מפוארים, לרוב ירוקים עם ניטים, הזהים למלבושי המימונה של יהודי מרוקו, כגון גלימות מוזהבות רקומות ותרבושים צבעוניים.

הכיבוד שמונח על השולחן הוא ברובו מתוק כדי להדגיש את התקווה למתיקות בכל תחומי החיים. נהוג להגיש ריבות משלל סוגים, מופלטות וממתקים, אך מלך הקינוחים של המימונה הוא הז’אבן, קציפת ביצים צחורה שעליה שקדים. כל המטעמים האלה, מלבד המופלטות, מוכנים בידי בעלת הבית במשך הפסח ולכן אינם מכילים מרכיבים שהם חמץ.

ספינג' אגוזי מלך ומקל וניל

חומרים ל-30-25 יחידות:

  • 1 ק”ג קמח
  • 1.2 ליטר מים פושרים
  • 50 גרם שמרים יבשים
  • 1 כפית מלח
  • כפית סוכר
  • 1/4 כוס שמן קנולה
  • גרגירים ממקל וניל
  • גרידה מ-1/2 לימון
  • 100 גרם אגוזי מלך קצוצים

אופן הכנה:
שמים בקערה את הקמח, הסוכר והשמרים ומוסיפים את המים הפושרים. לשים כ-10 דקות עד לקבלת בצק רך, דביק ודליל. מוסיפים את האגוזים, גרידת הלימון וגרגירי הווניל ולשים דקה נוספת. מוסיפים את שמן הקנולה ומקפלים את הבצק בעדינות, כך שהשמן יעטוף את כולו. מכסים במגבת לחה ומתפיחים כ-40 דקות.

מחממים שמן לטיגון עמוק לחום של 160 מעלות. מרטיבים מעט את הידיים, מושכים כדור בצק הקטן ובעזרת האצבע יוצרים בו חור. מכניסים לשמן ללא עיבוד נוסף ומטגנים עד להזהבה. נותנים מכה קטנה והופכים לצד השני ומטגנים להזהבה. להגשה מפזרים סוכר לבן מעל ומגישים.

כפכפי שומשום

חומרים:

  • 1/2 קילו שומשום לא קלוי
  • 1/2 קילו קמח
  • 1 ביצה
  • 100 גרם מרגרינה
  • 4 כפות סוכר
  • 1 שקית סוכר וניל
  • 1 כפית אבקת אפיה

אופן הכנה:
מערבבים את כל החומרים ומוסיפים מעט מים ובהדרגה עד שיוצא בצק גמיש ולא קשה מדי (כמעט כמו בצק פסטה). מחלקים ל-5 כדורים ומניחים מכוסה במגבת כ-40 דקות. יוצרים עוגיות כפי שרוצים. לכפכפים: חותכים ריבועים ומקפלים 2 פינות אלכסוניות ומהדקים יחדיו. מניחים לכפכפים להתייבש בצורתם עוד כ-40 דקות ומטגנים עד השחמה בשמן עמוק.


שבקייה

חומרים:

  • 1 חבילת מחמאה או מרגרינה מומסת
  • 1 כוס מים פושרים
  • 1 שקית סוכר וניל
  • קמח

אופן הכנה:
מערבבים את כל החומרים. קמח מוסיפים עד לקבלת בצק נוח לעבודה ולא קשה מדי (ממש כמו בצק פסטה). מרדדים לעלה דק ככל שניתן. מומלץ לרדד במכונת פסטה אם יש, ניתן גם במערוך. חותכים פסים ארוכים ברוחב 4-2 ס”מ.

מטגנים באופן הבא: זורקים את קצה הבצק הארוך לשמן החם ובאמצעות מזלג ארוך מתחילים לגלגל כשהיד השנייה ממשיכה להזרים את הבצק לשמן. את הקצה זורקים אל תוך השושנה שנוצרת על מנת שלא תתפרק. מטגנים עד להזהבה. דרך נוספת היא לחתוך מלבנים מהבצק הדק ולקרוץ לאורכו 4-3 פסים במרכז. מרימים 2 בשיטת שתי וערב, מסובבים מעט עד שמתקבלת צורה ומשליכים לשמן.


שף מיקי סויסה, מבעלי “קולינרס” – חברה המתמחה באירועי בוטיק, סדנאות בישול וייעוץ קולינרי למסעדות. 052-8444804 | [email protected]

תגובות

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כאן דרום אשקלון"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר