יום הכיפורים הוא אחד ממועדי ישראל. לצד סגולתו במחילת עוונות, המצוות, האיסורים והמנהגים הרבים הקשורים בכך הוא נחשב לקדוש במיוחד.
חז”ל מפרטים את מהות היום בחמישה עינויים: אכילה ושתייה, סיכה (סיכת הגוף בשמן), רחיצה, נעילת הסנדל (נעילת נעל עור) ותשמיש המיטה (קיום יחסי אישות). כמובן שבהיותי שף בחרתי להתמקד בעינוי האוסר על אכילה או יותר נכון מה אוכלים אחרי שהצום נשבר. כל משפחה והמסורת שלה, החל משבירת צום בתה ועוגיות ועד מאכלים עשירים וכבדים.
לקראת צום יום הכיפורים בחרתי להציג לכם כמה מתכונים לשבירת הצום ממרק חלבי של התימנים דרך פרגיות ברוטב ועד פסטה שתשב טוב-טוב בבטן.
צום קל לכולם וגמר חתימה טובה!
פסטה ברוטב עגבניות
חומרים:
- 1 קילו פסטה פוזילי (ביסלי)
- 10 עגבניות בשלות
- 2 בצלים
- 2 גזרים
- 3 גבעולי סלרי
- 3 שיני שום כתוש
- חופן עלי בזיליקום טריים
- 3 כפות רסק עגבניות
- רבע כוס שמן זית
- מלח
- פלפל שחור גרוס
- מעט סוכר
אופן הכנה:
מחממים בסיר שמן זית ומטגנים את הבצל, הגזר והסלרי כ-3 דקות. מוסיפים את השום ורסק העגבניות ומערבבים היטב. מכניסים פנימה את העגבניות, מערבבים ומביאים לרתיחה. מבשלים עד לריכוך של הגזר, כ-50 דקות. משלימים טעם, מוסיפים עלי בזיליקום טריים וטוחנים לרוטב חלק. את הפסטה מבשלים לפי הוראות היצרן ומערבבים היטב עם הרוטב. מפזרים מעל עשבי תיבול טריים ומגישים.
פרגיות ברוטב שרמולה
חומרים:
- 500 גרם פרגיות חתוכות לקוביות גסות
לרוטב:
- 100 מ”ל שמן זית
- 2 שיני שום קצוצות
- 1 כף פפריקה מתוקה
- 3 פלפלי צ’ילי טרי קצוץ
- 1 כפית כמון
- 1 כפית כורכום
- 3 פרוסות לימון כבוש קצוצות
- צרור כוסברה קצוצה
אופן הכנה:
מחממים שמן זית לחום נמוך ומוסיפים את שאר חומרי הרוטב. מוסיפים 2 כוסות מים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים כ-10 דקות על אש נמוכה. מחממים מחבת עם שמן זית לחום גבוה וצורבים את הפרגיות היטב מכל הצדדים. יוצקים את רוטב השרמולה מעל, מערבבים היטב, מפזרים כוסברה קצוצה ומגישים עם לחם טרי.
מרק זוֹם תימני
לתימנים יש מרק חלבי שבו הם פותחים את הצום.
את המתכון הפשוט להכנה קיבלתי מאימא של חבר שאצלו טעמתי את המרק לראשונה בצאת כיפור.
חומרים:
- 2 גביעי שמנת חמוצה
- 2 גביעי אשל
- 1 ליטר מים
- 150 גרם קמח
- מלח לפי טעם
להגשה:
- מעט סחוג
- מיץ מלימון טרי
אופן הכנה:
יוצקים לתוך סיר את השמנת, האשל והקמח. מערבבים היטב, מוסיפים מלח ומים. מבשלים על להבה גבוהה וממשיכים לערבב תוך כדי. לאחר הרתיחה מנמיכים את האש ומבשלים על אש נמוכה 10 דקות. מתבלים בסחוג תימני, מטפטפים מעט לימון.