צוות המחלקה האורתופדית. צילום רפואי ברזילי
צוות המחלקה האורתופדית. צילום רפואי ברזילי

הטובים לאורתופדיה – המערך האורתופדי בברזילי במקום הראשון

עם זכייה בפרס מצוינות, סטאז'רים מצטיינים ותכנית התמחות שבנויה על מודל חיל האוויר, המערך האורתופדי בברזילי צועד בראש החדשנות הרפואית, ולא בפעם הראשונה. על כל ציון דרך שכזה ד"ר רונן דבי, מנהל המערך, מתרגש בכל פעם מחדש

פורסם בתאריך: 9.7.19 05:52

מאת: מיכל ברקו, תוכן שיווקי

המערך האורתופדי במרכז הרפואי ברזילי זכה בתחרות הגמר השנתית של נציבות שירות המדינה לצוותי שיפור ומצוינות ארגונית על שכלול תכנית ההתמחות הכירורגית. צוות המערך האורתופדי נבחר מבין מועמדים רבים, ולאחר תהליך ארוך עלה לגמר וזכה בפרס מטעם שירות המדינה.

מאז שהחל לנהל את המערך האורתופדי, לפני תשע שנים, הציב לעצמו ד"ר רונן דבי מנהל המערך יעד מרכזי – מצוינות בטיפול תוך שינוי ההתמחות בישראל. לדבריו של ד"ר דבי, השינוי הגיע בעקבות מחאתם המוצדקת של הרופאים בשנת 2011.

בכפוף להסכמות שהתגבשו הוחלט כי מתמחים יקבלו יום חופש אחרי משמרת לילה או סופ"ש. כך, ביום בהיר אחד, החשיפה של כירורג לניתוחים במהלך ההתמחות ירדה בכחצי. הוא התנסה פחות במיומנויות קליניות וכירורגיות, ראה פחות חולים, השתתף פחות בניתוחים ורק מחצית מהזמן שלו הושקעה בהתמחות.

"אם נוסיף למשוואה את הכניסה של מתמחים מדורות ה-X, Y, Z שכבר נולדו לתוך המהפכה הדיגיטלית, נקבל שנת לימודים שהתקצרה והתמחות שונה לחלוטין ממה שהורגלנו אליה עד כה", מסביר ד"ר דבי. "אם בעבר לימודי הרפואה היו מושתתים על ספרים, היום כל ארבע דקות יוצאים מחקרים ומאמרים חדשים והמתמחה (והמומחה) צריכים להתעדכן כל הזמן. מצב זה סותר את כל מה שההתמחות השמרנית הייתה מבוססת עליו. תכנית הלימודים לא מיהרה להתאים את עצמה למאה ה-21 והמטרה שלנו הייתה להדביק את הפער הזה, לשנות את השיטה, לשמור על רמת התמחות גבוהה ולקחת בחשבון את הדרך שבה צורכים היום הרופאים החדשים את המידע שלהם".

בעוד שבהתמחויות קליניות כירורגיות בבתי החולים השונים רק מתחילים לעכל את השינוי, המערך האורתופדי בברזילי בראשותו של ד"ר דבי כבר החל ליישם את ההבנות בשטח. נקודת המוצא של ד"ר דבי הייתה להעתיק את המודל לפיו מכשיר חיל האוויר הישראלי את דור טייסי העתיד. בשל מחסור בדלק, שיקולי תקציב והאקלים הביטחוני המתוח, טייסי חיל האוויר טסים בממוצע פי 4 פחות מאשר חיל האוויר האמריקאי. עם זאת, הטייסים בישראל עדיין נחשבים  לטובים ביותר בתחומם וחיל האוויר הפך למעצמה. בנוסף להון האנושי שלנו, ההצלחה נובעת מהעובדה שבארץ השכילו להפוך את החסרונות ליתרונות. כל דקת טיסה נחקרת ומתוחקרת, הטייסים מנתחים את התקלות, לומדים היכן לשפר, מבינים את החוזקות והחולשות ופועלים כל העת על מנת שהטיסה הבאה תהיה טובה יותר מקודמתה.

ד"ר דבי החליט שהדבר דומה מאוד להתמחות קלינית כירורגית ובנה תכנית שכוללת אפליקציות מיוחדות, פרוצדורות ניתוחיות והרבה שיעורי בית, "כל הידע והמידע מגיע אל המתמחה גם בדיגיטל. בכל יום מקבל המתמחה 2 מאמרים שעליו לקרוא ולענות על שאלות. לאחר מכן הוא נבחן דרך אפליקציה שרכשנו, הוא צופה בסרטונים, מקבל עדכונים און ליין היכן הוא טעה ומה הוא צריך לתקן, גם אם הוא מחוץ לבית החולים. מעבר לכך, אספנו 13 מהניתוחים השכיחים ביותר בתחום האורתופדיה ובנינו לגביהם רצף פעולות קבוע מראש, כך שבעצם ניתן לנתח כל שלב שנעשה בניתוח, לבקר אותו ולייצר למידה.

"כל בוקר, לפני שמתחילה העבודה, אנחנו יושבים ומתחקרים את הניתוחים שנעשו יום קודם לכן, נותנים פידבק ומעלים שאלות כגון מה היה במהלך הניתוח, איך המנתח הרגיש, איפה הוא חושב שהוא צריך להשתפר ומה הוא מתכוון לעשות הלאה. בנוסף, בנינו במחלקה האורתופדית חדר סימולציה שבו יוכלו המתמחים להתאמן על ניתוחים כך שכשיגיע הרגע, הם יעלו לניתוח כשהם מוכנים יותר, מכירים תרחישים אפשריים, יודעים איך להתנהל בכל שלב ובטוחים בעצמם. כל זה התאפשר כמובן בזכות הנהלת בית החולים ברזילי והצוות הסיעודי שמובילים, תומכים ומאמינים כי האנשים הם לפני הכל. אנחנו עושים את מירב המאמצים כדי להפוך את הגישה הזו לפעילות בשטח, ומצליחים לעשות זאת בכל פעם מחדש".

תכנית ההתמחות הוכיחה את עצמה, דבר שמתבטא בהישגים בקרב המתמחים באורתופדיה במרכז הרפואי ברזילי. המתמחים הפכו לשם דבר בקרב כל ההתמחויות בכל בתי החולים בארץ וכראייה לכך, בכל שנה הם נבחרים למתמחים המצטיינים בישראל במסגרת ההתמחויות הקליניות הכירורגיות.

תכנית ההתמחות  גם היא עשתה לה כנפיים, ובעקבותיה מתקיימים מפגשים אקדמיים של רופאים המבקשים להטמיע את השיטה החדשה גם במחלקות שלהם. כל אלה הם רק חלק מהסיבות שהובילו את נציבות שירות המדינה להכריז על הפרס הראשון בתחרות למצוינות וחדשנות שהתקיימה השנה, למערך האורתופדי במרכז הרפואי ברזילי. ד"ר דבי, שהתרגש מאוד מהמעמד, סיפר כי בעת הענקת הפרס ניגש אליו אחד השופטים הבכירים ואמר לו כי במשך 12 שנות התחרות הוא לא ראה פרויקט מורכב, מוצלח ומקורי כל-כך שהפך למפעל של ממש.

ד"ר רונן דבי, מנהל המערך האורתופדי במרכז הרפואי ברזילי, הפך את המערך למרכז מוביל באורתופדיה בארץ בעזרת חזון, תחושת שליחות ואהבת האדם. הוא מהמומחים המובילים בתחום החלפות מפרקים – החלפת מפרק ירך, החלפת מפרק ירך בגישה קדמית, החלפת מפרק ברך, החלפת ברך בגישה הקינמטית, שימוש במערכות ניווט וטיפול באוסטיאוארטריטיס (שחיקת סחוסים). בשל מקצועיותו,  יחסו האנושי, גישתו, מיומנותו, ניסיונו הרב בתחום ונפח הניתוחים הגדול שלו, ד״ר דבי מסייע לחולים רבים לחזור לחיים איכותיים ופעילים ולמתמחים רבים, ללמוד ולהתמקצע ברזי האורתופדיה.

המערך האורתופדי במרכז הרפואי ברזילי עוסק במגוון רחב של כל תחומי האורתופדיה, הכולל החלפת מפרקים, שחזורים, פגיעות טראומה ושברים מורכבים, רפואת ספורט וניתוחים ארתרוסקופיים, מחלות כף הרגל והקרסול וטיפול בכף רגל סוכרתית, מחלות ופגיעות בידיים ובגפיים העליונות, טיפול בבעיות אורתופדיות בילדים ובבעיות עמוד השדרה .למחלקה ניסיון עשיר בהחלפות מפרקים מורכבות ובשחזור מפרקים תוך שימוש בציוד החדיש ביותר, ולעיתים בלעדי בארץ.

בשנים האחרונות הפך המערך לחלוץ בתחום החדשנות הרפואית והניתוחית. כמו ניתוחים בגישה הקינמטית – גישה חדשנית ומותאמת אישית בניתוחי החלפת מפרק ברך והחלפת מפרק ירך. הגישה מאפשרת שימורם של צירי התנועה הטבעיים של הגוף. במשך שנים הושתלו המפרקים בגישה מכנית, בלי קשר לצירי התנועה הטבעיים, מה שגרם למטופלים ליותר כאב ולהחלמה ושיקום ארוכים יותר. בעזרת הגישה הקינמטית, הזוכה לשיעורי הצלחה גבוהים, שתל המפרק יושב על ציר התנועה האנטומי של המטופל האינדיבידואלי ועוזרת להרגשה טבעית יותר, צמצום הכאב בזמן הניתוח ולאחריו, החלמה מהירה יותר, טווח תנועה גדול יותר, יציבות רבה יותר ושיפור עצום באיכות החיים.

שיטה נוספת בה משתמשים במערך האורתופדי בניהול ד״ר דבי מתייחסת לכאב שבמהלך הניתוח. כדי למנוע מהמטופל לחוש בכאבים משתמשים המנתחים בפרוטוקול כאב וכן בחסימה עצבית בסמוך לניתוח ובמהלכו, החסימה העצבית מאפשרת הפעלה של הגפה ופיזיותרפיה זמן קצר לאחר הניתוח ללא תחושת כאב.

עוד גישה חלוצית מדברת על שימוש במערכת ניווט בניתוחי החלפת מפרק ירך. מערכת הניווט עוזרת למנתח לתכנן ולדייק את חיתוכי העצם והזוויות, לשמר את הרקמות הרכות ולאפשר יציבות טובה של המשתל.

גם בניתוחי עמוד השדרה למערך האורתופדי בברזילי יש בשורה. כיום, בניגוד לעבר, ניתן לבצע פרוצדורות ניתוחיות בגב בעזרת מצלמה בלבד, ללא חתך, מה שעוזר למניעת דימומים וסיכונים מיותרים.

"החדשנות הכירורגית שינתה את פניה, ואני גאה ושמח שהמערך האורתופדי במרכז הרפואי ברזילי הפך לחלק מוביל בלתי נפרד ממנה", מסכם ד"ר דבי.

צוות המחקלה האורתופדית. צילום רפואי ברזילי

צוות המחלקה האורתופדית. צילום רפואי ברזילי


כתבה שיווקית


 

אולי יעניין אותך גם

באותו נושא

תגובות

תגובה אחת
  1. משתמש אנונימי (לא מזוהה)

    כל הכבוד לכם על העבודות קודש שאתם עושים.דניאל ועדנה אורקי. ולכל הצוות

🔔

עדכונים חמים מ"כאן דרום אשקלון"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר