ראש בראש עם ראש המועצה. תלמידי והורי גיאה מפגינים. צילום: ירון וינשטיין

כבר שבוע: ילדי מושב גיאה אינם לומדים

כ-100 תלמידים ממושב גיאה שובתים מאז פתיחת שנת הלימודים כהזדהות עם 14 תלמידים אחרים שהמועצה האזורית חוף אשקלון לא מאפשרת להם להירשם לבית הספר הקרוב לביתם. ביקור בבית הספר האלטרנטיבי שלהם מגלה תמיכה רבה מצד ההורים שלהם ואפילו הסבים והסבתות שמתנדבים לסייע

פורסם בתאריך: 7.9.17 21:10

     

על הדשא הירוק מול הצרכנייה במושב גיאה רגילים תושבי המושב להתכנס בחגים ובימים מיוחדים, אבל בשבוע האחרון לבש הדשא פנים אחרות, הוא הפך לבית ספר אלטרנטיבי, בית ספר שמלמד שיעור בדמוקרטיה וחינוך לערכים דרך שיח שהפך להיות נדיר במדינת ישראל. כ-100 תלמידים, ילדי המושב, לא פקדו את ספסל הלימודים מתחילת השנה, הם נשארו על הדשא. זוהי דרכם להביע סולידריות למאבקם של תושבי המושב על מהות הקהילה ועל עתידה.

הקייטנה נמשכת. תלמידי גיאה מכינים ארוחת בוקר. צילום: ירון וינשטיין

ראשיתו של האירוע בתחילת חודש יוני השנה. לדברי ההורים, סיור לילדי גן החובה שאמורים היו ללמוד כמו שאר ילדי היישוב בבית ספר 'חופים' התבטל באבחת מסרון: "הסיור שהיה אמור להתקיים מחר ב'חופים' מבוטל", כתבה מנהלת אגף החינוך יפית בוכריס להורי הילדים. "זאת הייתה הודעה קשה", מספרת אן רטינג, אם לילד בכיתה ג' הלומד בחופים ולילד שעולה לכיתה א'. "הילדים קיבלו הכנה גם בבית ובעיקר בגן לסיור. הם היו אמורים להתלוות לגננת, הדמות המגוננת שלהם, לבית הספר שבו הם עתידים לבלות את 12 השנים הבאות. במקום הסיור נתבקשנו לחתום על מסמך שבו אנחנו מוותרים מרצון על הזכות לאיחוד אחים. כששאלנו למה, קיבלנו תשובה: המועצה החליטה באופן חד צדדי שילדי מושב גיאה ילמדו בבית הספר 'ניצן'".

"נזק של ממש"

מאז אותו יום נפגשו ההורים עשרות פעמים עם ראש המועצה יאיר פרג'ון ומנהלת אגף החינוך יפית בוכריס. ההורים ביקשו להדגיש מעל הכול את החשיבות של הקהילה, לדבריהם: "לא מדובר רק בשינוי בית הספר אלא בחציית משפחות ושכבות גיל, אשר עלולה לגרום נזק של ממש לעתידה של הקהילה".

לא צריך לוח וטוש מחיק. שיעור ספורט במדשאות המושב. צילום: ירון וינשטיין

רטינג, ילידת המושב, מסבירה: "יש חשיבות חברתית גבוהה לקבוצת הילדים בקהילה, ומדובר בתהליך שאת ההשלכות רואים בעיקר בטווח הארוך. אם יפרידו את הילדים, זה יגרור שבר סוציולוגי. אני לא מכירה את 'ניצן'. בית הספר נראה יפה וגם האנשים נחמדים, אבל כשבדקתי את 'שדות סילבר' ובדקתי מה הכי נכון לקהילה שבה אנו חיים, זו ההעדפה שלנו".

ההחלטה של הורי גיאה לפתוח לעצמם בית ספר אלטרנטיבי כאות מחאה היא דרכם לנהל מאבק תרבותי, חינוכי וערכי. "אנחנו מתווכים את המאבק בשיח מכבד לילדים. לא הופכים שולחנות, לא חוסמים כבישים ולא שורפים צמיגים. מחנכים את הילדים לשמירת חוק. אני רואה בכך שיעור שילכד את המושב", אומרת רטינג.

כמו מחנה קיץ

מי שמביט על הדשא מול הצרכנייה יכול לשער שמתקיים כאן מחנה קיץ. הכיתות מופרדות בצבעים, ומדורות מעלות עשן פזורות בשטח הן עדות לארוחת הבוקר שהתבשלה בתנאי שדה. אילן מצוינים, אבא של אלה – גם היא תלמידת כיתה א' בנבצרות – מפעיל במקצועו odt ונרתם יחד עם רטינג להכין את לוח הזמנים של בית הספר וטבלאות באקסל של מצבת כוח האדם. "הכול מסודר ומאורגן, ויש לנו אורך רוח עד שהמועצה תתעשת, ואנחנו נוכל לשלוח את ילדינו ל'שדות סילבר'". אלה הקטנה סיפרה ל"כאן דרום" על התיק החדש שלה: "קנו לי תיק עם פרפרים, עפרונות וצבעים. אני רוצה ללכת לכיתה א'".

שיעור יצירה. צילום: ירון וינשטיין

גילי, אימא ליעל, תמר ועידו, מגויסת במשרה מלאה. גילי אחראית לילדים, יעל, תלמידת כיתה י', מפעילה קבוצה, ועידו ותמר משתתפים בפעילות. "היום היה לנו מפגש בוקר, שבו הכנו חביתות ושקשוקה, אפינו לחם על סאג' ואחר כך ערכנו משחק גדול של חפש את המטמון. הילדים הצעירים בינתיים לא לומדים את מקצועות הליב"ה. הגדולים, שמדריכים את הצעירים במהלך היום, יושבים ללמוד אחר הצהריים עם הורים מתנדבים, מורים ובעצמם. מעבר לשביתה, יש ערך מוסף שילדי גיאה ייקחו איתם לחיים".

"באתי לשמח את הנכדים שלי"

יצחק ירום, חבר בפורום החינוך של המושב ואב לשלושה ילדים, מסביר על השביתה, "אם היינו משביתים רק את ילדי כיתה א', זה לא היה מקדם אותנו לעבר המטרה הגדולה שהיא שכל ילדי המושב ילמדו בבית ספר אחד, ויהוו חטיבה חברתית ודור ההמשך של המושב. אנחנו יודעים מהעבר שכאשר הילדים נמצאים במסגרות לימודיות שונות ההוויי החברתי נפגע".

ראש המועצה, יאיר פרגון

"אנחנו מבינים שמעורבים כאן שיקולים זרים", אומר אילן מצוינים. "זה ידוע שגיאה הוא לא מושב שתומך אלקטוראלית בפרג'ון, ויכול להיות שאנחנו משלמים על זה כי היישובים האחרים שהוא רצה להזיז לניצן התנגדו, והוא ויתר להם. בן הדוד שלי הוא יושב ראש הודיה, וזאת דוגמה מצוינת. הודיה הצביעו כגוש אחד לפרג'ון, קיבלו מגרש סינטטי יפהפה, גני שעשועים, הצללות. המושב שלנו מפגר בעשר שנים אחרי כולם. גם את הכביש שמע"צ בנו כאן הוא זוקף לזכותו". בזמן שהוא מדבר, מגיעה אחת הסבתות עם ארטיקים לילדים, "באתי לשמח את הנכדים שלי ואת ילדי המושב", היא אומרת, ומצוינים מתרגש, "התמיכה שאנחנו מקבלים היא עצומה, אין גיל להתנדבות פה".

מנהל 'שדות סילבר' הוציא השבוע מכתב, ובו הוא אמר כי יתקשה לקבל את 14 ילדי המושב. הורה שביקש להישאר בעילום שם עקב מקצועו ביקש להסביר: "על מנהל סילבר הופעלו לחצים. במהלך הקיץ הוא והדירקטוריון יותר מהזמינו אותנו לבית הספר, והם מוכנים לקבל אותנו בזרועות פתוחות. הבנו, איימו עליו שלא יפנו לו זבל. סילבר זאת עמותה פרטית שאין לה נציג במועצה, רוב השנים התעלמו ממנה, ועכשיו משתמשים בה, אבל רק כשנוח להם. אם זו הסיבה שהם מושכים את ההצעה, זה חמור. אנחנו כרגע פה, ויש לנו אורך רוח, ככל שיידרש. התיכוניסטים מפסידים חומר מהותי כי הם בשנת בגרויות, וזה מרגש לראות את אנשי כפר סילבר, מחנכות ומנהלת חופים שמגיעים כדי לעזור לילדים על מנת שלא ייווצרו פערים. יש כאן הורים מוכשרים ממגוון מקצועות, והם מלמדים ומשלימים את מקצועות הלימוד. בתום השביתה הילדים יגיעו עם חומר הלימוד ועם ערך מוסף יקר מפז".

ראש בראש עם ראש המועצה. תלמידי והורי גיאה מפגינים. צילום: ירון וינשטיין

חבר המליאה דוד סעדון שלח ביום שני השבוע בקשה לכנס מליאה שלא מן המניין על מנת להביא את דבריהם של ההורים לדיון. "עצוב לי לומר שהמערכת המוניציפאלית מתנהלת בצורה פרטצ'ית. שנים ארוכות יכלו תושבי המועצה לרשום את ילדיהם לכל בית ספר שרצו. לפני שבע שנים ראש המועצה יאיר פרג'ון החליט על התכנסות למוסדות החינוך, מהלך שמצריך הכנה: מיפוי הצרכים, הילודה וההשלכות על מוסדות החינוך. לדוגמה שיקמה גדלו מ-300 ל-500 תוך שנתיים, והיום יש קרוב ל-800 תלמידים, לכן קרה צוואר הבקבוק. יאיר החליט להקים בית ספר צומח בכפר סילבר. הרי זה לא שיש אינסוף תלמידים. לשם כך הוא קבע שתלמידים משלושה יישובים יעברו לשם. מצד אחד הוא פגע בבית הספר 'ניצן', ומאידך נפתחה אופציה נוספת לתושבי המועצה, והורי גיאה רוצים להשתמש בה. בדברים כאלה זה לא תלוי רק במועצה; יש מליאה, יש ועדים, הדברים האלה צריכים להידון במשך השנה בשיתוף עם כולם. יש פרדוקס בשיתוף הפעולה עם סילבר. לסילבר אין נציג במליאה, והוא מתקיים כעמותה פרטית. אם סילבר נפתח למועצה כאפשרות, היא צריכה להינתן לכל הורה. זכותם של הורים במועצה לבחור בין כפר סילבר ל'ניצן'. לשמחתי, יש חברי מליאה נוספים שחשים כמוני, ואנחנו נפעל להביא את הנושא לדיון. זה מקרה שצריך להגיע לפתחם של שר החינוך, המנכל, הנהלת המחוז ומשרד הפנים".

תגובת המועצה: מרחק הנסיעה הוא שש דקות בלבד

יאיר הרוש, דובר מועצת חוף אשקלון, מסר בתגובה: "לפני שש שנים המועצה ניאותה לבקשת מספר תושבים בגיאה לפתוח את הרישום גם לבית הספר 'חופים' (נוסף ל'ניצן'). מראש ההסכמה הייתה זמנית מאחר שב'חופים', שהינו בית ספר ממוגן, התיר משרד החינוך לבנות שלוש כיתות בלבד בשכבה, וכך אנו פועלים (רק כעת אנו נמצאים בתהליך בניית הכיתה השלישית לכל שכבה). בתחילת תשע"ז, באוקטובר 2016, שלחנו מכתב להורים בגיאה, ובו הסברנו שאזור הרישום לשנת תשע"ח יחזור לאזור הרישום המקורי ב'ניצן'. מדובר במוסד חינוכי מוביל וראוי שחינך דורות רבים, ובו יש מספיק כיתות. המועצה מעולם לא העלתה את 'שדות סילבר' כאופציה, מאחר שהוא בנוי עם שתי כיתות בלבד לכל שכבה. באשר לטענת המרחק, הרי שמשמעות ההפרש היא שש דקות נסיעה בלבד. מעבר לכך, המועצה הסכימה שלגיאה תהיה הסעה נפרדת על מנת לצמצם את סבב האיסופים. ביום שישי שלחה המועצה איגרת ומסרונים להורים השובתים, וקראנו לפתוח את השנה באופן מיוחד לילדי גיאה, כולל חבילת הטבות לתלמידים הכוללת בין היתר בן/ בת שירות מלווה בכיתה וחוג חינם בצהרון, אך לצערנו המכתב לא נענה. ראש המועצה מר יאיר פרג'ון מיישם תכנית עבודה רב שנתית שקולה ואחראית לטובת כלל ילדי המועצה, וכל טענה אחרת הינה ספקולציה".

תגיות:

תגובות

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כאן דרום אשקלון"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר