מקלט. צילום: אלדד עובדיה
מקלט. צילום: אלדד עובדיה

שיפוץ המקלטים באשקלון: מדוע שילמה העירייה פי 6 לקבלן מסוים?

דו"ח של מבקר העירייה מגלה פערים של פי 6 בתשלומי העירייה עבור שיפוץ של מקלטים בעיר, תקציבים ממשלתיים שלא נוצלו במלואם, ומקלטים במרכזי עסקים שאינם פנויים לשעת חירום. העירייה הגיבה: "פועלים לפי החוק ובתיאום עם פקע"ר"

פורסם בתאריך: 18.12.25 15:36

מבקר עיריית אשקלון, רו"ח אריאל גמליאל, הגיש לאחרונה את דו"ח הביקורת השנתי למועצת העיר, והממצאים בנושא המקלטים המשותפים מעוררים שאלות. באשקלון, עיר ובה למעלה מ-190 אלף תושבים, פרוסים, נכון למועד הביקורת, 968 מקלטים משותפים שהאחריות על בדיקת כשרותם ותחזוקתם מוטלת על אגף ביטחון ושירותי חרום.

מבקר העירייה, רו"ח אריאל גמליאל

מבקר העירייה, רו"ח אריאל גמליאל

הדו"ח, שאושר בישיבת המועצה בחודש שעבר, חושף פערים משמעותיים בתחום הזה – אך העירייה מדגישה שהיא פועלת בהתאם להוראות החוק.

פער מחירים של פי 6 בין קבלנים

הפרק המרכזי בדו"ח עוסק בהתקשרות עם קבלנים לשיפוץ המקלטים, והנתונים מפתיעים. בעקבות תקציבים ממשלתיים שאושרו, בין היתר, לצורך שיפוץ מקלטים משותפים, החליטה העירייה לצאת למכרז ייעודי לשיפוץ מקלטים, אך התהליך לא הושלם והעירייה העבירה את הטיפול במקלטים לקבלן מסוים שזכה בכלל במכרז אחר לשיפוץ של מתקן עירוני מסוים.

לקבלן הזה שילמה העירייה סכום של כ-1.79 מיליון שקלים לשיפוץ 20 מקלטים – כלומר כ-90,000 שקלים לכל מקלט.

לעומת זאת, עם פרוץ מלחמת "חרבות ברזל", התקשרה העירייה עם חברה אחרת לשיפוץ 358 מקלטים בסך כולל של כ-5.17 מיליון שקלים – כלומר רק 14,440 שקלים למקלט.

המשמעות: הקבלן הראשון קיבל פי 6 יותר כסף עבור כל מקלט מאשר החברה השנייה.

מבקר העירייה תהה לגבי הפער עצום בין התשלומים השונים ובאגף ביטחון ושירותי חירום הסבירו "המדובר בחוזים שונים עם אחוזי הנחה שונים ומכאן פער המחירים".

אולם המבקר הדגיש: "אין בתגובת האגף לשנות את ממצאי הביקורת. המדובר בפערים מהותיים בין 2 חוזי ההתקשרות".

לעניין המכרז שלא יצא, הסבירו באגף ביטחון ושירותי חרום: "אכן התחיל תהליך פנים אגפי להתקשרות עם קבלן ייעודי או אינטגרטור לניהול הפרויקט. מדובר היה במכרז שהערכת הזמן לעשותו הייתה כמה חודשים טובים לכל הפחות. לאחר שהתקבלה החלטה להתחיל באופן מידי בעבודות מפאת המצב במדינה והרצון להתחיל לממש את התקציב – התחלנו עבודה עם קבלן מסגרת של העירייה". האגף הוסיף: "המחירים יצוין כי הם מחירי מכרז שהעירייה הכינה והורו לנו לעבוד עפ"י מכרז זה".

המבקר השיב כי "נדרש במקרה זה היה לקבל אישור של היועץ המשפטי".

תקציבים ממשלתיים לא נוצלו

במרץ 2022 התקבלה החלטת ממשלה 1278 שהקצתה 8.5 מיליון שקלים לשיפוץ מקלטים. על פי המבקר, מיום קבלת התקציב ובמהלך 2023 נוצל רק כ-1.93 מיליון שקלים. "הרשות אינה מנצלת את התקציבים הממשלתיים המועברים לה לצורך שיפוץ של מקלטים על אף כי היא נמנית על רשויות אשר בעת חרום נמצאות באיום בטחוני מוגבר", כתב המבקר.

מערכת אזעקה, גלאי נפח ומצלמות במקלט ציבורי באשקלון. צילום: אלדד עובדיה

מקלט משופץ באשקלון. צילום: אלדד עובדיה

האגף הסביר כי "טרם סיום מימוש שלב א', התקבלה החלטת ממשלה 852 שהקצתה 40 מיליון שקלים לשיפוץ מקלטים משותפים בעיר ועוד 8 מיליון שקלים לשיפוץ מקלטים ציבוריים. משכך ועל מנת לנצל את התקציבים במקסימום ולפי יעודים ולפי המדרג (הנכון) שנכתב בהתחלה, עצרנו את העבודה מכוח החלטה 1278 עד למימוש כלל הסכום מהחלטה 852".

מקלטים במרכזי עסקים – לא פנויים

המבקר ערך סיור בשלושה בתי עסק עם מרחב מוגן מוסדי (ממ"מ) ומצא שבכולם המקלט לא היה פנוי לשעת חירום.

תגובת האגף למקרה הראשון: "הרשות החלה בפירוק הקרמיקה ובעל החנות המשיך את הפירוקים. בעל העסק קיבל התראה נוספת ע"פ החוק נדרש לפנות את המקררים לפינוי ע"פ החוק. נציין כי כל ההתנהלות בוצעה יד ביד עם הלשכה המשפטית ופקע"ר ולכן הנושא לקח זמן".

בנוגע למקרים האחרים נמסר כי "בסיור שהתקיים בנוכחות נציגת פקע"ר, המקלט אושר על ידה. בעל העסק עומד בדרישות החוק ע"פ חו"ד של פקע"ר".

אכיפה חלשה ונהלים חסרים

עוד גילה המבקר כי בין השנים 2021-2023 ניתנו 1,201 התראות וקנסות לתושבים בנושא תחזוקת מקלטים. אלא שמתוכן רק 116 הפכו לדוחות בסך 730 שקלים, ומתוכן שולמו רק 24.

האגף הסביר את המדיניות: "אנו נותנים התראות, אך רק במקרים בהם אנו חושבים שמתן קנס הוא נכון ההתראה הופכת לקנס. מדובר באוכלוסייה מוחלשת במצב סוציואקונומי נמוך, בניינים ללא ועד שאין ביכולתם לתקן את הליקויים. מתן קנס אינו יעיל ולא נכון במקרים אלה".

המבקר מצא עוד כי המחלקה אינה פועלת על פי נהלים המפרטים את אופן ביצוע הבקרה אחר המקלטים המשותפים, מתן הודעה לאזרח, בקרה אחר תיקון ליקויים, מועדי הבקרות וכדומה. תגובת האגף: "יבוצע על פי הנחיות והוראות פקע"ר". בנוסף, נמצא כי הבודקים אינם משתמשים בטופס הבדיקה הרשמי של פיקוד העורף. תגובת האגף: "מקובל יוטמע בהתאם".

האגף סיכם בתגובתו הכללית: "האגף מבצע את הבדיקות לפי הנחיות החוק והפקע"ר, היכן שיש חריגות ומה שנראה לכאורה כחריגה אינו בהכרח כזו, אנו פועלים לתיקונן. הרשות קובעת לעצמה את המדיניות כפי שמאפשר החוק".

המבקר המליץ על שורה של שינויים, והאגף קיבל חלק מההמלצות וציין כי חלקן כבר בתהליך יישום.


רוצים להישאר מעודכנים? הצטרפו אלינו:


אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כאן דרום אשקלון"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.