בשנה וחצי האחרונות, תלמידים בעוטף עזה עברו טלטלות קשות. אבל בין האזעקות והאובדן – צומח סיפור ישראלי מרגש על אחדות, תיקון ותקווה במסגרת תוכנית "שותפים" של ארגון GenBiz בדרור בתי חינוך, הפועלת בשיתוף האגף להכשרה מקצועית במשרד העבודה כבר עשור ומסייעת לבתי ספר תיכוניים להקים עסקים חינוכיים כחלק מהמגמות המקצועיות.
אחד העסקים הבולטים השנה הוא "עתיד יודאיקה" – עסק שהוקם בישיבה הטכנולוגית בקמפוס התורני, עתיד חב"ד אשקלון, בניהולו של מנהל הישיבה הרב בנימין ועקנין, יחד עם מורה בישיבה – מנהל המגמה והמנהל העסקי של המיזם לוי בר זוהר, אשר שירתו יחד במשימות קבורה של חללים.

התלמידים והמזוזות. צילום: עתיד יודאיקה
מתוך הכאב שראו – נולד הרעיון להביא עצים שרופים ממוקדי פגיעה שבעוטף לישיבה, ולהפוך אותם למשהו משמעותי יחד עם התלמידים. התוצאה: מזוזות בעבודת יד, באיכות גבוהה, שמביאות איתן את הסיפור של השכול, האמונה והתקווה. כחלק מתוכנית "שותפים", התלמידים מוכרים את המוצרים בשוק האמיתי – ללא הנחות.
בין הלקוחות הבולטים: משרד המורשת והחברה הממשלתית לתיירות שרכשו מזוזות למתנות בביקורים דיפלומטיים והמועצה האזורית אשכול שהעניקה את המזוזות כשי למבקרים בכירים. "זהו סיפור התקומה של מדינת ישראל – לצמוח מתוך השבר ולהניח ברכה במקום שבו היה חורבן. אנחנו קמים מהשבר ובונים יחד עתיד חדש", אמר אלון וילוז'ני, מנכ"ל המועצה אזורית אשכול.

המזוזות שהכינו התלמידים. צילום: תוכנית שותפים
"זו לא רק מזוזה. היא מגוללת את סיפורו של העם היהודי – היכולת להפוך כאב לתקווה, חורבן להתחדשות. כל מי שיראה את המזוזה הזו בקונסוליה יבין את עוצמת הרוח של תושבי עוטף עזה", אמר איתי גרנק, מנכ"ל משרד המורשת, כאשר במהלך ביקור מקצועי בניו יורק של בכירים ממשרד המורשת של ישראל, המשלחת נפגשה עם נציגים ממוזיאון הזיכרון לפיגועי 11 בספטמבר, עם צוות הקונסוליה הישראלית בניו יורק, וכן עם שגריר ישראל באו"ם, דני דנון.
המזוזות נמסרו גם לשגרירים ברחבי העולם – והגיעו עד לשגריר ישראל באו"ם – כחלק מהמאמץ הדיפלומטי להעביר את סיפורם של תושבי העוטף בדרך מעצימה ומרגשת. צחי סער, סגן הקונסול הכללי בניו יורק, סיפר: "המזוזה הזו תהווה עדות חיה לחוסן של העם היהודי. היא תספר את סיפורם של הצעירים מהעוטף שבחרו ליצור יופי מתוך חורבן". אלעד אהרנפלד, מנכ"ל החברה הממשלתית לתיירות, הוסיף: "החיבור בין הנצחה, מורשת ותיירות הוא קריטי בתקופה הזו. אנחנו רואים כיצד אתרי מורשת והנצחה הופכים ליעדי עלייה לרגל, שמחברים את המבקרים לסיפור הישראלי בצורה בלתי אמצעית – מה שאנחנו מכנים 'תיירות זיכרון'".
אברהם אבוביץ, תלמיד המשתתף בפרויקט, סיכם: "זה משך אותי כי זה הראה לי כלים לחיים שלא הרבה בתי ספר נותנים – איך לעבוד עם כסף, בנקים, מוסר עבודה. אין את זה בהרבה בתי ספר. התפקיד שלי הוא שיווק, אבל כשצריך אני גם לוקח חלק בייצור המזוזות".
בזכות תוכנית "שותפים" של GenbiZ , בני נוער מכל הארץ – במיוחד מהפריפריה החברתית-גיאוגרפית בישראל, זוכים ליזום, להקים ולנהל עסקים אמיתיים, וכך לומדים מיומנויות וכלים שישמשו אותם בעולם העבודה. במקרה הזה, היצירתיות ותחושת השליחות, יחד עם החיבור למורשת היהודית, הביאו לתוצר שהוא גם שליחות לאומית, שמייצרת תקווה חדשה מתוך הכאב. כיום משתתפים בתוכנית 48 בתי ספר מכל רחבי הארץ וממגזרים שונים. התלמידים מפעילים עסקים אמיתיים – עם הנהלת חשבונות, שיווק, ייצור ומכירה – בליווי חינוכי-מקצועי של מנהל/ת עסקי/ת. רשת דרור בתי חינוך מחוללת שינוי חברתי דרך חינוך ונאבקת על חיזוקו של חינוך ציבורי ראוי מילדות ועד זקנה. מובילה ומפתחת את הפדגוגיה החברתית, מפגש של קשרים ויחסים עם ראיה ביקורתית ופעולה לשינוי המציאות.
רוצים להישאר מעודכנים?
הורידו את אפליקציית "כאן דרום – אשקלון"
הואשמת בעבירה פלילית? משרד עורכי דין אמנון גולן – ההגנה המשפטית שאתה צריך