המרכז הרפואי ברזילי. צילום: מורן ניסים
המרכז הרפואי ברזילי. צילום: מורן ניסים

הזכות להיבדק

ד"ר אולגה ברקאי, מנהלת מכון הגסטרו במרכז הרפואי ברזילי, וד"ר עופר בן-בסט, מומחה למחלות מעי דלקתיות, מבקשים להעלות את מודעות הציבור, כדי להימנע מסיבוכים מיותרים ומשתפים אותנו בתוכנית לימודים שכוללת סימולציות על יחסי תקשורת בין מטפל-למטופל, ועל עוד חידושים טכנולוגיים בשירותי הגסטרו. פשוט כי לכולנו יש את הזכות להיבדק

פורסם בתאריך: 30.4.19 13:25

מאת: נדב כהן, תוכן שיווקי

ד"ר אולגה ברקאי מנהלת את מכון הגסטרו בבית-החולים ברזילי במשך השנה האחרונה, "כשהגעתי, באתי במטרה לעשות קריירה, כי תמיד העבודה הייתה אצלי במקום גבוה. גסטרו היה מכון קטן, היו חסרות בו טכנולוגיות לביצוע פעולות מודרניות. מאוד רציתי להפוך את המחלקה למקום מתקדם עבור כל מי שהבית שלו ברדיוס קרוב לברזילי. המחשבה הבסיסית שלי היא שאנשים לא צריכים לנסוע 50 ק"מ למרכזים רפואיים  בשביל להיבדק", אומרת ד"ר ברקאי. "אנחנו מספקים את כל השירותים הנחוצים, ונותנים מענה לטיפול בכל המחלות, בזכות ידע נרחב ברפואה כללית. אבל היום הרפואה עוברת שינוי משמעותי כדי לתת טיפול מקצועי ואישי לכל בעיה שמתגלה. אין אפשרות שרופא גסטרו ידע את הכל מהכל ברמה מושלמת. לכן הידע וההתמחות הופכים להיות ספציפיים וממוקדים יותר לתתי התמחויות."

להמשיך ולהעלות מודעות

כשחושבים גסטרו, בדרך כלל עולה השם של בדיקת קולונוסקופיה, בתור עוד בדיקה חיונית שרצוי לבצע בשלב כלשהו באמצע החיים. אבל זוהי בדיקה מאוד נקודתית ומצטרפות לפניה, או במקביל אליה המון בדיקות קודמות שביצוען יכול למנוע סיכונים בהמשך.

ד"ר אולגה ברקאי, 40 למדה התמחות פנימית וגסטרו, בשילוב אנדוסקופיה מתקדמת בארה"ב. היא מספרת על מקרה כזה שזכור לה לאחרונה, "מטופל הגיע לברזילי לאחר שחש ברע, הוא לא היה מודע אבל היה לו מחסור חמור של דם בגוף. בבדיקת המוגלובין גילינו שהמדדים שלו עומדים על המוגלובין – 3 ונמוך ביותר, (15 הוא מצב נורמלי ותקין), מדגימה ברקאי וממשיכה לפנות אל המטופלים הפוטנציאלים שלה, "בשום מקום, מטופלים לא צריכים להגיע למצב בריאותי כזה, וחשוב שיהיו הרבה יותר מודעים לתפקודם. בשביל המקרים האלה, חשוב שיהיה מענה נגיש ומקצועי". ד"ר ברקאי מעלה סוגיה מחקרית מעניינת. "להערכתי, אם יבדקו נתונים סטטיסטיים, יגלו שתוחלת החיים של אנשים שגרים במרכז גבוהה משל תושבים באזור הדרום. ואין לזה סיבה מוצדקת, כי כולנו משלמים בקופה וזכאים לקבל את אותו ביטוח רפואי. עניין המודעות אצל הציבור חייב להשתנות ולהשתפר מהר".

מהצד השני, ישנם גם סיפורים הפוכים כמובן. "בחור צעיר, הגיע לברזילי אחרי שנבדק מספר פעמים באיכילוב, ואחרי שבדקנו אותו, נדהם לגלות שהוא סובל מאבנים בדרכי צינור המרה. הוא אמר לי, 'אני לא מבין, איך טפלו בי במשך שנתיים? חבל שלא הגעתי קודם לברזילי'!'. הוא הודה לנו כמובן, אבל אני חושבת שאנשים לא רגילים לקבל שירות כל-כך מקצועי וזה תמיד מפתיע אותם בתגובה הראשונה שלהם."

ד"ר אולגה ברקאי

ד"ר אולגה ברקאי

סימולציות על יחסי תקשורת

כנראה שמודעות גבוהה שווה חינוך. "אנחנו מחנכים מתמחים וסטודנטים לרפואה, ומקדמים את צורכי המחקר והפיתוח של בית-החולים. בעתיד לבוא, מתכננים לבנות מכון חדש כדי לשפר את חווית המטופל והמטפל", מספרת ברקאי ומוסיפה, "בדרך כלל, בעולם הרפואה יש סטיגמה שמטופל הולך לרופא, נבדק על-ידו, מקבל פתק ועובר לרופא הבא בצורה אוטומטית וקרה."

"אין סיבה שימשיכו לחשוב כך. הסטודנטים שלנו מתאמנים במהלך הכשרתם על יחסי תקשורת נכונים עם החולה. זה הפך להיות חלק מתוכנית הלימודים הקבועה. אנחנו בונים בברזילי תקשורת טובה, מכבדת ומשתפת, ובאופן טבעי החולים משתפים יותר פעולה ומאפשרים את קבלת הטיפול."

חידושים טכנולוגיים בשירותי גסטרו

"לצערנו כיום, כל בית-חולים שאין לו מספיק כסף לא יכול להיות בקדמה. לברזילי יש מכון רנטגן מתקדם שעומד לרשותנו, ציוד אנדוסקופי מתקדם ומכשיר-אולטרסאונד לבדיקת לבלב שעולה רק מיליון שקל", מתלוצצת ד"ר ברקאי, "הרופאים הכירורגיים שלנו התמקצעו בניתוחי לבלב, דרכי מעי, וושט וקיבה, ויבצעו ניתוחים בהתאם לאבחנות שהתקבלו במכון."

"בתחום שירותי הכבד – התחלנו שיתוף פעולה מוצלח עם בית-החולים איכילוב, כאשר מגיע לברזילי רופא מומחה בעל התמקצעות בכבד והוא נותן מענה מקיף לכל הבעיות. ברמה האנושית, אנחנו מספקים שירות בשפה הרוסית. יש לנו אחיות דוברות רוסית. מרבית הטפסים וההנחיות מתורגמים, כדי לסייע לציבור המבוגר של העולים מברית המועצות.

"במחלקת גסטרו, פועל צוות קטן ואיכותי, בהובלת מלי קדוש, האחות האחראית והמקצועית שעובדת במחלקה מגיל 18. בזכותה הכל מתויק ומסודר ואף טופס לא הולך לאיבוד. ד"ר אנה גורודינצקו, היא רופאת הגסטרו-ילדים המסורה שלנו."

השירות החדש לטיפול במחלות מעי דלקתיות

גם ד"ר בן-בסט, עשה מסלול לימודים דומה לזה של ד"ר ברקאי, והתמקצע במחלות מעיים דלקתיות. "אלה מחלות שנפוצות יותר בקרב אוכלוסייה יהודית ועולים ממוצא אשכנזי. בעקבות הדרישה, פותח שירות ייעודי אשר ירכז את הטיפול בחולים שעלו ממדינות אלה, ונמצאים בקבוצת סיכון גבוהה יותר." אני מכירה חולים שנוסעים שעה וחצי מירושלים לכיוון אשקלון, ומגיעים לברזילי רק כי הם רוצים להיבדק על-ידי ד"ר בן-בסט," הגברת ברקאי מפרגנת לרופא החדש.

ומכאן, החדשות היותר מרעישות מהחודש האחרון הן, שבמחלקת גסטרו שנפתחה – יחידה למחלות מעי דלקתיות – אותה מנהל, ד"ר עופר בן-בסט, 50, נשוי פלוס 3 , המתגורר בפתח-תקוה. מומחה בגסטרו, עבר התמחויות והתמקצעות בטיפול במחלות קרוהן וקוליטיס, ועבד  במשך 19 שנים בבלינסון.

"עברתי לברזילי במטרה להקים את השירות, ולפני חודש הוא נפתח באופן רשמי, מתגאה הרופא, "במהלך שבוע, אנחנו פוגשים כ- 10 חולים כרוניים, וזה אומר שיש לזה דרישה."

"כשמדברים על שירות טיפולים, צריך לספק למטופל חבילה ניתוחית מקיפה שכוללת בתוכה מעטפת של כל מה שהחולים צריכים בטיפול רפואי מתקדם, ולהמשיך בליווי אחרי אשפוז, גם מבחינה תזונתית," מסביר ד"ר  בן-בסט ומפרט את דרכי האבחון. "חולים מורכבים עם בעיות מעי דלקתיות וכרוניות, דורשים מעקב צמוד ומתן תרופות בעירוי. במקביל, ישנו שיתוף פעולה עם הכירורגים, ומעקב של טיפולים ביולוגיים, אנדוסקופיים, או פרוקטולוגיים המתמחים בבעיות באזור פי-הטבעת. בנוסף, נערכות בדיקות אם יש חשד למצב קליני, בשילוב של הממצאים התדמיתיים- לפי תוצאות של בדיקות סיטי ו- MRI,  ומעבדתיים-  כמו בדיקת דם ומצב אנדוסקופי."                    "אסור שאנשים יחששו לבוא למעקב. בניגוד לדעה הרווחת, אנחנו מודעים לנושא של סבל, ומוכנים לתת מסגרת גם תזונתית וגם פסיכולוגית. אנחנו נותנים שירות זמין, אין אצלנו זמני המתנה", מדגיש בן-בסט.

ד"ר בן בסט

ד"ר בן בסט

השאיפה להחליף טיפול באשפוז – לשירות אמבולטורי, ולהשתחרר מחר

"הבאתי איתי את הידע הנחוץ שלא הרבה מכירים בנושא מחלות מעי דלקתיות. אנחנו כל הזמן נמצאים בדו-שיח עם מחלקות האשפוז, והשאיפה שלנו להגיע למצב של כמה שיותר מטופלים אמבולטוריים, ופחות מאושפזים. לפני 3 שבועות, קיבלנו למחלקה בחור בן 18 שחולה בקרוהן, לאחר שהתקשה לאכול ונתקף בכאב בכל בליעה. הוא ירד בצורה דרסטית 11 קילו תוך שבועיים. בהמשך התגלתה מעורבות של קרוהן בוושט. ניתן לו טיפול, והוא קיבל אוכל דרך הווריד במשך שבועיים, עד שהתחיל להתאושש וחזר לתזונה רגילה דרך הפה. הבחור חוזר לראות אותנו במרפאה ועדיין ממשיך טיפול ביולוגי."

זו דוגמא למקרה בו חולה יוצא מתהליך אשפוז, והופך למטופל אמבולטורי. וכמו תמיד בחיים, יש גם דוגמאות הפוכות, מספר בן-בסט, "מטופל שהגיע לטיפול מהבית, ונראה שאינו מסתדר עם צריכת תרופות באופן יומיומי, נאלץ לקבל טיפול באשפוז, ולהתאושש עד שנוכל שוב להביא אות למצב שיוכל להשתחרר לביתו. ולכן יש צורך לשיתוף פעולה הדוק עם רופאי המשפחה. חשוב שהם יפנו אלינו במטרה להיבדק, וחשוב להחזיר את המטופל אליהם להמשך מעקב".

כפי שהבנו, גם ד"ר ברקאי, וגם ד"ר בן בסט נמצאים בברזילי על תקן משרה מלאה, "אני אוהב את אווירת המשפחתיות. אנחנו עובדים במרכז רפואי בתנופה, שמתפתח בצורה מדהימה. שירותי הרפואה לא נופלים ממרכזים אחרים בארץ, אנשים בדרום בעיקר צריכים שתהיה להם היכולת להאמין. חשוב לנו שאנשים לא יירתעו לקבל את כל חבילת הטיפול. אז תנו לעצמכם ולנו  צ'אנס."


כתבה שיווקית


 

אולי יעניין אותך גם

באותו נושא

תגובות

🔔

עדכונים חמים מ"כאן דרום אשקלון"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר