האחות האהובה, גלי מרום
האחות האהובה, גלי מרום

"המקום הזה בורא משפחות": ראיון עם גלי מרום, האחות האהובה ממחלקת יולדות

מערך היולדות במרכז הרפואי ברזילי, הקדימו את ארגון הבריאות העולמי, והכריזו על 'אפס-הפרדה' וביות מלא במחלקת אם וילוד. ראיון עם האחות האחראית, גלי מרום, שמסבירה על ייעוץ אחרי לידה וממליצה להיזהר מפני קבוצות של 'ידוענים ומומחים ברשת'. קמפיין חדש מזמין את הציבור לכנסים והרצאות בנושאי הריון, לידה והכשרה להנקה יעילה, שאולי יגרום לכם לשקול שוב להיכנס להריון

פורסם בתאריך: 16.8.18 19:35

מאת: נדב כהן, תוכן מקודם

גם אם לא ילדת בעצמך, מי לא ביקר בחייו במחלקת יולדות? אפשר לשלוח זר או מתנה, אבל הכי כיף לפגוש תינוקות קטנים, פנים מול פנים. ואם כבר בתי-חולים, אז לפחות למטרה מלאת חיים כמו זו. אז אם את מסתובבים בין המסדרונות ורגילים לחפש את השילוט הישן העונה לשם: 'מחלקת יולדות'? במרכז הרפואי ברזילי, תמצאו בקלות את השם העדכני והמקובל: 'מחלקת אם וילוד', המחלקה היא חלק בלתי נפרד ממערך היולדות וקיימת ומתפתחת כבר למעלה משלוש שנים.

מחלקת יולדות בברזילי. צילום: דוד אביעוז, צילום רפואי ברזילי

מחלקת יולדות בברזילי. צילום: דוד אביעוז, צילום רפואי ברזילי

גלי מרום, האחות האחראית במחלקה מזמינה אותנו להיכנס ללב המחלקה הכי מאושרת בברזילי ומשתפת בסיפורים חיים מהשטח, "הכי כיף לשמוע שיח של אחיות שנותנות מענה ליולדת, שהיתה זקוקה למנוחה וביקשה לשים את התינוק שלה בתינוקייה. הוא בכה בלי סוף, נסינו להרגיע אותו בכל דרך אפשרית. ואז האחות אומרת לאמא,  'איכפת לך שנעשה לו אמבטיה?' האמא כמובן שמחה, כי זה מוריד ממנה את המתח, וההחלמה שלה כמובן טובה יותר. זה בסך הכל, שינוי מחשבה וחישוב מסול מחדש. לחשוב קצת אחרת".

גלי מרום: "הדעה של ההורים היא מאוד חשובה"

מרום פותחת את דבריה בהתרגשות, ומראה שבברזילי לא רק מילדים ושומרים על בריאות התינוק והיולדת, ומוסיפה על-כך, "המקום הזה, בורא ומנביט משפחות חדשות, ומקדם הרגלי בריאות טובים ונכונים. נמצאים פה כדי לתת כלים ולהראות לאמא טריה איך יוצאים לדרך".

ארגון הבריאות העולמי קבע – וגם אנחנו – "אפס הפרדה"

כבר חזרנו והכרזנו: אפס הפרדה – הוא ביות מלא! במרכז הרפואי ברזילי הבינו את הצורך הטבעי של היולדות הרבה לפני כולם. 'אפס הפרדה' הוא ארגון של יולדות ונשים חזקות שצמחו מהשטח, תחילה בתור קבוצת מחאה בפייסבוק.

"הנשים האלו מסתובבות בבתי חולים, נפגשות עם מנהלי המחלקות ומבקשת לשנות את התפיסה הישנה". מספרת מרום, "בימינו המודרניים, כבר לא לוקחים בשנייה הראשונה, מאישה את הילד שגידלה ברחם במשך תשעה חודשים, רק בגלל שיש נוהל ישן כזה. נהלים אפשר ונכון לשנות בהתאם לצרכים. הן עשו מהפכה אמיתית וכיום זו עמותה חשובה לכל דבר", מדגישה מרום. "גם הלך הרוח של ארגון הבריאות העולמי מדבר בשנה הנוכחית על ביות מלא כיעד לאיכות במדינות מפותחות. ולכן אנחנו מאמינים בגישה של תינוק ואמא, שהם יחידה הוליסטית אחת".

יחידה הוליסטית אחת

"אי אפשר להגיד לתינוק 'תמתין, אני תיכף באה!' כשהוא צריך לאכול עכשיו", מציגה מרום את תפיסת העבודה מחלקת אם וילוד. לצידה צוות מקצועי שמונה כ-56 אחיות מסורות. "אנחנו תמיד נמצאים מעל כוח אדם. כי אין דבר כזה – דחיית סיפוקים. בתינוקייה שלנו, אך ורק רופא בכיר משחרר תינוק. הטיפולים מתבצעים בנוכחות ההורים כמובן. תיאום צפיות נערך מראש וקיימת שקיפות מלאה לגבי אופן הטיפול בין היולדת למחלקה, כשהאם שותפה לכל התהליך ולתוכנית הטיפולים. בכלל, הדעה של ההורים היא מאוד חשובה ומרכזית מבחינתי".


רוצה להירשם לכנס היריון ולידה? לחצי כאן!
הזדמנות אחרונה להירשם


לידיעתכם, בראש המחלקה עומדים הרופאים מהשורה הראשונה. ד"ר שמואל צנגן יו"ר איגוד האונטולוגיים, הוא האחראי על הפגייה, טיפול נמרץ ילודים והתינוקייה בברזילי. פרופסור אייל ענתבי הינו מנהל מערך הילודה, ששמו הולך לפניו.

"כן, אפשר להגיד שישנה במקום אוירה של מחלקת בוטיק, נעימה אינטימית, עם דגש על האינדיבידואל. הרי אין משהו אחד שמתאים לכולן, כל אחת ומה שמתאים לה. אנחנו מאמינים בטיפול בכאב, טיפול תרופתי וטיפול תומך. טיפול צהבת ילודה (NATOS), למשל יכול להתבצע בעריסת לידה ליד היולדת".

חדר במחלקת יולדות בברזילי. צילום: דוד אביעוז, צילום רפואי ברזילי

חדר במחלקת יולדות בברזילי. צילום: דוד אביעוז, צילום רפואי ברזילי

"ארוחות הבוקר טריות ממוגשות בבופה, ברמות כשרות שונות, עם הכשר בד"ץ מחמיר של העדה החרדית, וכולן מפוקחות על ידי תזונאית ודיאטנית", מדגישה האחות האחראית בתור אישה מאמינה וממשיכה לפרט, "המיטות במחלקה חדשניות וכל אמצעי שעוזר ליולדות להחלים באופן עצמאי מבורך, ובטח אחרי חוויה טראומתית לגוף כמו ניתוח קיסרי. הציבור צריך לקבל את הרפואה המיטבית ללא פשרות. בנוסך, באם וילוד, אנחנו פועלים בשיתוף פעולה עם גמילות חסדים, בעיקר למטופלות במצב סוציו-אקונומי לא טוב. יש נשים שיוצאות מכאן עם חיתולים לחודשים וכל מה שצריך, אנחנו מסיעים ככל שניתן".

הישמרו מפני פורומים של הנקה –  'עם מי לא להתייעץ ברשת?'

ישנה חשובות גדולה לתמיכה המקצועית ולדרכה הראשונית שהורים טריים מקבלים, כמו למשל, 'איך רוחצים את התינוק?' או 'מהם סימני ההתראה שלפיהם מוכרחים לגשת מיד לרופא?', או 'עם מי להתייעץ ברשת?' אומרת מרום ומסבירה, "פעם היינו חיים במשפחות גדולות, במעין 'חמולות' והיה הרבה יותר קל לסבים לעזור להורים החדשים במלאכת גידול התינוקות. גם היום זה נחוץ, אבל יש נטייה לברוח ולקבל תמיכה ממקומות פחות מוסמכים. אני לא חושבת שמדובר באנשים מפונקים, אלא פשוט בדור חסר כלים".

צוות מחלקת יולדות בברזילי

"ישנן המון קבוצות פורומים, ובלוגרים של כל מיני יודעי דבר שכותבים ברשת, ומחליטים על דעת עצמם להמליץ ולכוון יולדות, שעלולות להזיק לעצמן או לתינוק היקר להם מכל, רק מתוך תמימות וחוסר מודעות. הקלות הבלתי נסבלת על המקלדת הפכה לדבר לגיטימי וחבל. כדאי לכולנו להתייעץ רק עם הגורמים המקצועיים שמוכשרים לכך. במחלקת אם וילוד בברזילי, אנחנו היחידים בארץ שמניעים פורום מסודר של הנקה. זאת אומרת, עוסקים בהדרכות ליולדות משפחתן, בעזרת צוות מקצועי של יועצות הנקה שהוכשרו לכך. ובזכות הנוכחות שלהן בחדרי הלידה, על פי הצורך, והן מובילות להעלאת אחוז הנשים שמניקות".

"לאחר משכב לידה, תקופת המנוחה הנחוצה לאישה אחרי הלידה, האם כבר אחראית על עצמה. זה השלב שחשוב לשים לב למצב הרוח שלה. אני מוצאת שקיימת, בושה גדולה סביב הנושא של נפילה לדיכאונות. אימהות נרתעות ומפחדות כשזה קורה להן, וזה מוביל ליותר דכדוך. במחלקת אם וילוד, אנחנו מחויבים שיולדת לא תצא עם שום צורך לייעוץ ברפואה מקצועית למשך החודש הקרוב. נעשה הכל כדי שלא תצטרך להתרוצץ  בעצמה עם תינוק קטן בין משרדים רפואיים, לכל בדיקה ועניין, בין אם זה, רופאי עיניים לתינוקות, או אולטרסאונד, הן יצאו מהמחלקה עם תורים מסודרים וקבועים מראש".

קמפינג אחיות, קמפיין הנקה וכנסים והרצאות

גלי מרום, תושבת אשקלון, נשואה לאורי, אמא בעצמה לשלושה, נמצאת יום-יום במחלקת יולדות, כבר 8 שנים, ומתוכם משמשת כאחות אחראית כבר למעלה משנה וחצי. בעבר, עסקה בניהול בתחום העסקי ותמיד נמשכה להעצמה נשית, ולכן עשתה שינוי משמעותי מבחינה מקצועית ועברה להשקיע את כוחה בסיעוד ורפואה, "חיפשתי משהו נוגע, רציתי להיות נוכחת ברגעים שצריך אותי".

גלי מרום, אחות מיילדת

גלי מרום, אחות מיילדת

על הקיר במשרדה, מעל הראש שלה, תלויה האימרה: 'ואהבת לרעך כמוך'. "זו לא רק סיסמה, אני מאמינה בנתינה,  גם בבית וגם בעבודה, אדם צריך למלא את עצמו בידע וערכים, ובחיבור אמיתי עם הזהות שלו והסביבה שהוא חי בה." למרות שצוות העובדים רגיל להיפגש המון שעות במהלך משמרות ממושכות, הן לא מוותרים על הגיבוש שלהן. "אנחנו אוהבים לצאת לטיולים, וכמשפחה מחוברים מאוד לאדמה, וגם עם כל העובדים לצאת יחד לקמפינג. פשוט קובעים מקום מפגש, מארגנים קצת אוכל ועיסוק לילדים. כל אחות יכולה להביא את המשפחה שלה או את מי שהיא רוצה".

במחלקת אם וילוד יצאו בקמפיין מיוחד ובשלל אירועים למען הקהילה, בכדי לקדם בריאות לצד מודעות, ולשם כך נקבעו מספר כנסים: ב-29.7 בין השעות 13:00 – 10:00 יתקיים  'כנס הנקה' באולם הגר בבית-החולים ברזילי. מדובר בבוקר פתוח בנושא הנקה, הכולל דוכנים של ספקי שירות, חלוקת פרסים, הרצאות מגוונות ויועצים בנושא הנקה. שבוע לאחר מכן, ב- 10.8 מתוכנן 'כנס הריון ולידה', אירוע שלם של הרצאות, ובו פאנל מומחים. הרצאה מפי אילנה פולט האחראית על חדי הלידה, ד"ר חזי לוי, מנהל בית החולים, וכמובן גלי מרום, שמזמינה אותנו בשמחה, "בואו לבוקר של למידה וכייף בחינם". רשמו ביומנים.

 

מחלקת יולדות ברזילי

מכל מקום, ולכל אחד תמיד יש שאיפות באוויר, ברגע נתון, חלקן מחלקתיות בעיקר, לפי דבירה של מרום, "השיח שלנו בישובות, הוא שהמטופל נמצא במרכז. ד"ר חזי שינה את הסלוגן של ברזילי: 'אנשים לפני הכל!' וככה זה באמת מרגיש, אנחנו יותר טובים לעובדים כשיותר טובים למטופל. אני מקווה שתמיד נעשה יותר טוב, ושנדע לקבל באהבה הארות. שנוכל להיות בשורה הראשונה של הטיפול, במתן התמיכה והסיעה לכל מי שצריך," ולצד אותן שאיפות לטובת המערכת, יש כאלה יותר אישיות, אומרת מרום, "רוצה להיות חלק ממהפכה חיובית, זה דבר שממלא באופן אישי במטען ענק להמשך החיים. מאחלת לעצמי לעבוד עם אנשים שעושים את הדברים מהמקום הנכון".

אולי יעניין אותך גם

באותו נושא

תגובות

🔔

עדכונים חמים מ"כאן דרום אשקלון"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר